Studiu: Vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea proteja ani de zile împotriva noului coronavirus

0
62

Un studiu efectuat în Statele Unite a arătat că vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea proteja ani de zile împotriva noului coronavirus.

Studiul mai arată că în cazul persoanelor care au trecut prin boală înainte de vaccinare, imunitatea ar putea dura întreaga viață.

De altfel, persoanele care au fost imunizate cu unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager ar putea să nu mai aibă nevoie de noi rapeluri, atât timp cât virusul nu evoluează foarte mult, scrie New York Times.

Ad in title

Rezultatele acestui studiu vine în completarea dovezilor deja existente care au arătat că majoritatea persoanelor imunizate cu vaccinurile ARNm ar putea să nu aibă nevoie de o a treia doză, însă doar în condițiile în care virusul nu devine mai virulent, iar variantele noi nu sunt mai contagioase.

”Este un semn bun pentru cât de durabilă este imunitatea noastră față de vaccin”, a spus Ali Ellebedy, imunolog la Universitatea Washington din St. Louis, care a coordonat echipa care a realizat studiul publicat apoi în revista Nature.

Dr. Ellebedy și colegii săi au obținut aceste rezultate după ce au urmărit reacția imună a 14 de persoane, inclusiv opt care au avut boala, care au fost imunizate cu două doze de vaccin Pfizer/ BioNTech. Cercetătorii au analizat probe luate din ganglionii limfatici la trei, patru, cinci, șapte și 15 săptămâni după prima doză de vaccin administrate și au constatat că la 15 săptămâni după prima doză de vaccin, centrul germinal era încă activ la toți cei 14 participanți și că numărul celulelor care au recunoscut coronavirusul nu a scăzut.

”Faptul că reacțiile au continuat timp de aproape patru luni după vaccinare este un semn foarte, foarte bun”, a spus dr. Ellebedy.

Pe de altă parte, un alt studiu, derulat în Marea Britanie, arată că amestecarea vaccinurilor oferă o protecție puternică, potrivit sursei citate.

Rezultatele studiului arată că o doză de AstraZeneca urmată de o doză Pfizer sunt aproape la fel de puternice ca două doze de ser Pfizer. Însă, dacă ordinea administrării este inversată atunci se obține un rezultat mai slab, dar care este mai bun decât cel rezultat după două doze de AstraZeneca.

De altfel, un alt studiu, realizat în paralel, arată că o a treia doză de AstraZeneca, la șase luni de la cea de-a doua, sporește imunitatea inclusiv împotriva noilor variante de SARS-CoV-2.

 

Articolul precedentRecord de noi cazuri de COVID-19 în Marea Britanie
Articolul următorCoronavirus: În Franța varianta Delta reprezintă 20% din totalul noilor infectări