Studiu: Vaccin împotriva dependenţei de cocaină, rezultate promiţătoare în testele pe animale

0
296

Inhibarea efectelor de dependenţă date de cocaină sau crack pentru a prelungi abstinenţa consumatorilor care se străduiesc să renunţe la viciu,  acesta este scopul unui vaccin terapeutic promiţător dezvoltat de oameni de ştiinţă brazilieni.

Nu este vorba vorba despre un leac miraculos anti-cocaină, ci de o soluţie pentru toată lumea. Spre deosebire de vaccinurile preventive, care urmăresc să prevină ca bolile să ajungă în organism, vaccinurile terapeutice sunt utilizate pentru a trata problemele de sănătate existente.

Vaccinul „îi ajută pe dependenţi să producă anticorpi care împiedică drogul să acţioneze asupra creierului”, a explicat psihiatrul Frederico Garcia, coordonatorul acestui proiect condus de Universitatea Federală din Minas Gerais (UFMG), transmite AFP, citată de Agerpres.

Concret, acest vaccin urmăreşte să blocheze senzaţia de plăcere pe care cocaina o provoacă atunci când acţionează asupra unei zone a creierului cunoscută sub numele de „circuitul recompensei”.

Prin întreruperea acestui ciclu care conduce la consumul compulsiv şi, prin urmare, la dependenţă, vaccinul „creşte şansele” ca abstinenţa să fie durabilă pentru cei care doresc să renunţe, a precizat cercetătorul.

În cadrul testelor efectuate pe animale, oamenii de ştiinţă au observat o producţie semnificativă a acestor anticorpi anti-dependenţă, cu puţine efecte secundare.

Vaccinul a avut, de asemenea, efecte pozitive asupra fetuşilor de şoarece. Acest aspect ar putea contribui la tratamentul femeilor însărcinate care suferă de dependenţă de cocaină sau de derivaţi ai acesteia, cum ar fi crack-ul.

Alte proiecte de cercetare similare au fost realizate în Statele Unite, însă nu s-au concretizat, printre altele din cauza rezultatelor insuficiente în studiile clinice pe subiecţi umani, care urmează să înceapă în curând în Brazilia.

Acest vaccin este primul proiect de acest gen din America Latină. „Dacă testele clinice vor arăta că este eficient şi dacă va fi aprobat de autoritatea de reglementare în domeniul sanitar, Anvisa, acesta va fi primul vaccin anti-cocaină şi chiar anti-drog din lume, utilizat ca medicament”, a dat asigurări Frederico Garcia.

Spre deosebire de alte vaccinuri care folosesc componente biologice, antigenul, substanţa care declanşează reacţia imunitară pentru a produce anticorpi, este realizat din componente chimice concepute în laborator. Cu două avantaje: procesul de producţie costă mai puţin şi nu este nevoie să se respecte lanţul frigorific pentru transport.

„Nu există încă un tratament (medicamentos) specific aprobat pentru dependenţa de cocaină sau crack. În prezent, pacienţilor li se oferă un consiliere psihologică, asistenţă socială şi, eventual, cure de dezintoxicare”, a explicat psihiatrul.

Vaccinul ar completa aceste strategii multidisciplinare, ajutând, spre exemplu, la evitarea recidivelor imediate după o perioadă de tratament.

Chiar dacă testele clinice se dovedesc concludente, „nu este un panaceu” – vaccinul se adresează pacienţilor „abstinenţi, care sunt hotărâţi să rămână astfel”, a subliniat specialistul.

Echipa lui Frederico Garcia speră să contribuie la inversarea unei „statistici triste”. Potrivit datelor Institutului Naţional pentru Abuzul de Droguri (NIDA) din Statele Unite, unul din patru consumatori obişnuiţi de cocaină devine dependent. Şi doar un sfert dintre pacienţii care doresc să se vindece de această dependenţă reuşesc acest lucru, după cinci ani de tratament.

Aşteptările privind acest vaccin sunt mari în Brazilia, a doua ţară din lume cu cel mai mare consum de cocaină, după Statele Unite – peste 3.000 de persoane s-au oferit deja voluntari pentru testele clinice.

 

Articolul precedentPremieră: Compartiment de psihiatrie pediatrică pentru copiii cu autism internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria” Iași
Articolul următorPremieră la Spitalul de Copii Gomoiu: Operație de reconstrucție de tibie cu grefă osoasă la un copil de 12 ani