Premieră la Spitalul de Copii Gomoiu: Operație de reconstrucție de tibie cu grefă osoasă la un copil de 12 ani

0
260

sursa foto: Spitalul de Copii Gomoiu

O operație complexă de reconstrucție de tibie cu grefă osoasă a fost realizată de o echipă chirurgicală de ortopezi pediatri la Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, în cazul unui pacient de 12 ani, diagnosticat cu cancer de tibie.

Este prima intervenție de acest tip care se efectuează la Spitalul de Copii Gomoiu.

Grefa osoasă a fost furnizată de Banca de Țesut de la Spitalul Clinic Colentina.

„Când avea 6 ani, i-am reconstruit defectul osos cu un ciment acrilic, un polimer folosit în medicină, care nu are o viață nelimitată. Acum, suntem în faza în care am înlocuit acel ciment cu o grefă osoasă de la Banca de Țesut a Spitalului Clinic Colentina. Aceasta se va integra și va restabili continutatea segmentului pe care noi l-am operat acum 6 ani. Operația de astăzi a durat în jur de 4 ore. Procesul complet de integrare a grefei va fi de câțiva ani, dar procesul de recuperare a copilului până la starea dinainte de această intervenție va fi de aproximativ două luni”, a declarat dr. Costel Vlad, medic primar ortopedie pediatrică, director medical al Spitalului de Copii Dr. Victor Gomoiu

Echipa medicală a fost formată din dr. Vlad Costel, dr. Camelia Vreme, dr. Ștefana Carp, dr. Laura Popa și medic anestezist dr. Irina Nastasie. La intervenție a asistat dr. Andei Nica, medic responsabil al Băncii de Țestut de la Spitalul Clinic Colentina.

„Este un caz pe care noi, la Banca de Țesut, îl știam demult. Între Spitalul de Copii Gomoiu și Spitalul Clinic Colentina există un contract de colaboare pe partea de țesut osos, iar astăzi am reușit să ne unim forțele pentru ca un copil să aibă șanse reale la o viață mai bună. Suntem cu toții fericiți de această reușită, pentru că Spitalul Gomoiu este singurul acreditat drept centru pediatric de transplant musculo-scheletal din România”, a precizat dr. Andrei Nica, medic responsabil Banca de Țesut a Spitalului Clinic Colentina.

Articolul precedentStudiu: Vaccin împotriva dependenţei de cocaină, rezultate promiţătoare în testele pe animale
Articolul următorIași: Dotarea cu aparatură medicală, următoarea etapă importantă în modernizarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria”