Studiu: Unul din patru cupluri din Romania se confrunta cu situatii de infertilitate

0
169

in Romania, 16, 8% din populatia fertila s-a aflat sau se afla intr-o situatie de infertilitate, arata primul studiu de analiza privind problemele de infertilitate din Romania. Asta inseamna ca 1 din 4 cupluri care isi doreste cat mai curand un copil nu a reusit sa obtina o sarcina pana in prezent, cu toate ca incearca de cel putin un an. Cercetarea arata ca 11% din cupluri au perserverat mai bine de 5 ani in incercarea lor de a avea copil.

Cei mai multi dintre cei care nu pot obtine o sarcina merg la medicul ginecolog in incercarea de rezolvare a problemei de infertilitate (91%) si doar o parte la medicul specialist in infertilitate (38%). Studiul mai arata ca 45 % dintre cei care nu pot sa obtina o sarcina vad stresul drept responsabil pentru acest lucru, iar 21% cred ca motivul pentru care nu u inca un copil este pentru ca „Nu vrea Dumnezeu”.

Pe de alta parte, medicii arata ca principalele cauze pentru infertilitate feminina sunt problemele de la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioza( 17%), rezerva ovariana redusa(15%). De asemenea, medicii spun ca 72% dintre barbati au probleme la nivelul spermogramei.

„Stresul nu este un motiv de infertilitate absolut. in cazul in care un cuplu are deja un an de contact neprotejat si nu a rezultat o sarcina, trebuie sa apeleze la un medic specialist in infertilitate. Cu siguranta, cauza care impiedica formarea unei sarcini ascunde o patologie, o afectiune, care trebuie sa fie tratata si inlaturata pentru a putea obtine sarcina”, spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstretica-ginecologie, unul dintre coordonatorii studiului.

Cercetarea a fost realizata de Asociatia pentru Reproducerea Umana din Romania in perioada aprilie- mai 2018, pe un esantion de 4.680 de repondenti, atat femei cu varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani, cat si barbati cu varsta cuprinsa intre 25 si 60 de ani. Medicii spun ca varsta mamelor la nasterea primului copil este intr-o crestere accelerata, ceea ce are drept consecinta escaladarea problemelor de fertilitate. Daca in 1997 varsta medie la care femeile aveau primul copil, in 2017 varsta medie pentru primul copil a fost de 27,1 ani. in mediul urban, varsta medie la care femeile au primul copil este de 28,7 ani, iar in Bucuresti aceasta varsta ajunge la 30,3 ani.

Articolul precedent„Diabetul nu este o joaca” – campanie pentru constientizarea diabetului la copii
Articolul următorSpecialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!