„Diabetul nu este o joaca” – campanie pentru constientizarea diabetului la copii

0
378

Coalitia pentru Diabet Juvenil a lansat, luni, la Parlament, Campania „Diabetul nu este o joaca”, prin care isi propune sa constientizeze in randul populatiei principalele simptome ale diabetului de tip 1 la copii. De asemenea,organizatorii vor sa ii ajute pe parinti sa identifice din stadiul incipient simptomele bolii, pentru evitarea starilor comatoase in care cei mici pot ajunge.

Peste 3.500 de copii si tineri din Romania sunt afectati de diabet, iar viata lor depinde de injectarea cu insulina. in medie, fiecare copil cu diabet trebuie sa faca 3.600 de intepaturi pe an pentru controlul glicemiei si alte 1.800 de intepaturi anuale pentru administrarea insulinei. intr-un an, un copil cu diabet face aproape 5.400 de intepaturi.

La eveniment a participat si ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, care a vorbit despre necesitatea unui parteneriat cat mai strans intre autoritati si asociatiile de pacienti pentru a identifica masurile care pot duce la imbunatatirea serviciilor medicale necesare pentru copiii cu diabet tip 1.

„Este impresionanta sustinerea de care se bucura acest proiect prin prezenta la acest eveniment a unui numar atat de mare de personalitati. Acest lucru demonstreaza ca o cauza importanta, precum sanatatea copiilor nostri aduna in jurul ei oameni valorosi, in incercarea de a gasi cele mai bune solutii pentru a oferi copiilor o viata mai buna. Educatia in sanatate, precum si politicile de sanatate orientate spre preventia si depistarea precoce a diabetului la copii sunt esentiale, cu atat mai mult cu cat vorbim despre sanatatea copiilor nostri. Fac un apel catre medicii de familie sa priveasca cu mare atentie catre copiii pe care ii au in grija, astfel incat, prin diagnosticarea precoce, sa fie diminuate sau eliminate complicatiile pe care diabetul de tip 1 nedepistat la timp le poate provoca. Este important ca la fiecare control general al copilului, acestuia sa-i fie verificata si glicemia, mai ales in cazul copiilor care au rude cu diabet”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Din Coalitia pentru Diabet Juvenil fac parte Asociatia „Suflet pentru Dulcinei”, Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Endocrinologie Pediatrica si Asociatia „Sprijin pentru Diabet”.

Obiectivele coalitiei sunt:

1. Introducerea in Programul National de Diabet Zaharat a decontarii senzorilor de monitorizare continua a glicemiilor pentru copiii cu diabet zaharat cu varsta pana la 18 ani, cu posibilitatea de extindere a decontarii si la tinerii cu diabet de tip 1, peste 18 ani.

2. Obtinerea decontarii a 4 teste de glicemie pe zi si pentru tinerii cu diabet zaharat cu varste peste 18 ani. in momentul de fata copiii primesc 4 teste de glicemie/zi, iar tinerii cu varsta peste 18 ani sunt intr-o situatie critica, acestia beneficiind de 1 bandeleta/zi pentru determinarea glicemiei, fiind tratati din momentul in care ajung la majorat exact la fel ca pacientii adulti.

3. Accelerarea procesului de prezenta in spatiul public a informarilor legate strict de aceasta boala cronica: simptome, tratament, pericole, dar si a mediatizarii nevoilor stringente ale copiilor cu diabet zaharat insulino-dependent.

4. Pornind de la experienta existenta in unele centre se impune crearea unor centre zonale care sa monitorizeze constant copiii cu diabet „echipati” deja cu senzori sau senzori si pompe.

5. O alta problema dureroasa este lipsa medicilor pediatri diabetologi. Coalitia pentru Diabet Pediatric solicita infiintarea subspecialitatii de diabet pediatric.

Articolul precedentOrganizatii din sanatatea publica: Romania trebuie sa prioritizeze controlul tutunului pentru a proteja sanatatea inimii
Articolul următorStudiu: Unul din patru cupluri din Romania se confrunta cu situatii de infertilitate