Organizatii din sanatatea publica: Romania trebuie sa prioritizeze controlul tutunului pentru a proteja sanatatea inimii

0
51

Initiativa 2035 Fara Tutun se alatura, cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun sarbatorita in fiecare an in data de 31 mai, Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) care solicita Romaniei si tarilor din intreaga lume sa acorde prioritate controlului tutunului ca mijloc de reducere a bolilor de inima si a altor boli cardiovasculare, se arata intr-un comunicat remis de Initiativa 2035 Fara Tutun.

Aceeasi sursa arata ca bolile cardiovasculare sunt cauza principala a deceselor la nivel mondial, iar utilizarea tutunului contribuie dramatic la aparitia acestor boli, fiind al doilea factor pentru tensiunea arteriala ridicata. Mai mult, peste 80% din fumatori traiesc in tari cu venituri mici si medii, unde efectele negative ale consumului de tutun sunt exacerbate de lipsa accesului la asistenta medicala.

Specialistii atrag atentia ca reducerea consumului de tutun ar avea un efect semnificativ asupra mortii cauzate de bolile cardiovasculare. De atfel, in intreaga lume, masurile luate pentru reducerea consumului de tutun au dus la scaderea costurilor de sanatate asociate. Printre aceste masuri se numara majorarea taxelor pe tutun, plasarea etichetelor mari de avertizare pe produse din tutun, interzicerea publicitatii pentru tutun si interzicerea fumatului in locurile publice inchise. Astfel de politici sunt solicitate de primul tratat de sanatate publica din lume, Conventia Cadru a OMS privind Controlul Tutunului, care obliga cele 180 de parti sa implementeze aceste politici dovedite pentru a reduce consumul de tutun, se mai arata in comunicatul de presa.

in ceea ce priveste Romania, tara noastra a intrat deja in liga tarilor care plaseaza controlul consumului de tutun pe lista prioritatilor nationale cu impact direct asupra sanatatii publice, realizand in 2016 cel mai mare salt pozitiv inregistrat vreodata de o tara, de 12 locuri, in domeniul politicilor de control al consumului de tutun, conform Scalei Politicilor de Control al Consumului de Tutun. Saltul de 12 locuri al Romaniei, de pe locul 19 in 2013 pe locul 7 se datoreaza adoptarii legislatiei de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise, adoptarii Directivei Europene privind produsele din tutun, precum si initierii celei mai ample dezbateri pe teme de sanatate in spatiul public o data cu modificarile legislative, subliniaza membrii Initiativei 2035 Fara Tutun.

in prezent, la nivel national este prioritara nevoia adoptarii de urgenta a modificarilor legislative care sa indeparteze orice surse de publicitate si promovare, directa si indirecta, pentru produsele din tutun astfel incat sa accelereze scaderea numarului de tineri care sunt expusi, incearca si ulterior continua consumul produselor din tutun.
Fumatul si expunerea la fumul de tigara reprezinta prima cauza prevenibila de imbolnavire in Romania si in lume – cei peste 42.000 de romani care mor anual datorita unor boli asociate fumatului reprezinta, fiecare in parte, drame evitabile si fata de care avem o responsabilitate uriasa, se mai precizeaza in comunicatul de presa.

Cu ocazia Zilei Mondiale Fara Tutun din acest an, Initiativa 2035 Fara Tutun solicita decidentilor in politici de sanatate publica sa puna pe primul loc sanatatea inimii cetatenilor Romaniei. De altfel, tarile trebuie sa puna in aplicare masurile dovedite mandatate de Conventia Cadru privind Controlul Tutunului a OMS pentru a reduce bolile de inima si alte boli cardiovasculare. Fara o actiune urgenta, consumul de tutun va duce la pierderea a un miliard de vieti in acest secol, potrivit informarii primite.

Articolul precedentProf. Dr. Romulus Timar este noul Presedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Articolul următor„Diabetul nu este o joaca” – campanie pentru constientizarea diabetului la copii