Studiu: Unele bacterii din urină pot fi un semn al cancerului de prostată agresiv

0
313

Oamenii de știință au identificat bacterii din urină care par să aibă legătură cu cancerul de prostată agresiv.

Potrivit cercetătorilor, descoperirea ar putea oferi noi modalități de a detecta și chiar de a preveni aceste tumori periculoase, informează BBC. Însă se consideră că încă este prea devreme să se afirme că bacteriile ar putea cauza cancerul. Se ia în calcul, momentan, doar a fi un marker în acest sens.

Echipa de la University of East Anglia, care a găsit legătura, spune că își va intensifica lucrul pentru a vedea dacă eliminarea infecției ar putea preveni tumorile rele.

În acest moment, se știe că infecția bacteriană joacă un rol în dezvoltarea altor tipuri de cancer – o bacterie numită Helicobacter pylori poate declanșa, de exemplu, cancerul de stomac.

Cancerul de prostată nu pune întotdeauna viața în pericol. Unele tumori cresc prea încet pentru a provoca vreodată probleme și pot fi doar monitorizate, spun specialiștii.

Provocarea rămâne însă diagnosticarea și tratarea rapidă a bărbaților cu tumori agresive. Testele disponibile în prezent, cum ar fi testul de sânge PSA și o biopsie, nu sunt întotdeauna capabile să prezică ce tipuri de cancer vor fi dăunătoare.

Pentru această ultimă lucrare, publicată în jurnalul European Urology Oncology, cercetătorii au studiat peste 600 de pacienți cu și fără cancer de prostată, pentru a evalua cât de util a fost testul bacterian de urină.

Cercetătorii au identificat cinci tipuri de bacterii care erau comune în probele de urină și țesut provenite de la bărbați ale căror cancere au devenit în cele din urmă agresive.

Toate au fost tipuri de bacterii care pot crește fără oxigen. Unele erau tipuri noi, nemaiîntâlnite până acum.

Două dintre noile specii de bacterii găsite de echipă au fost numite după doi dintre finanțatorii studiului – Porphyromonas bobii, după The Bob Champion Cancer Trust și Varibaculum prostatecancerukia, după Prostate Cancer UK.

”Printre lucrurile pe care încă nu le știm este modul în care oamenii preiau aceste bacterii, dacă acestea cauzează cancerul sau dacă un răspuns imunitar slab permite creșterea bacteriilor”, a declarat dr. Rachel Hurst, unul dintre membrii echipei de cercetare.

”Dar sperăm că descoperirile noastre și lucrările viitoare ar putea duce la noi opțiuni de tratament, care ar putea încetini sau preveni dezvoltarea cancerului de prostată agresiv. Munca noastră ar putea pune bazele unor noi teste care utilizează bacterii pentru a prezice cel mai eficient tratament pentru fiecare bărbat. cancer.”, a mai spus cercetătorul.

La rândul său, profesorul Colin Cooper, care a condus cercetarea, a declarat pentru BBC că este foarte încrezător că descoperirile sunt reale și că au urmat măsuri riguroase pentru a se asigura că nu există nicio posibilitate de contaminare în timp ce au efectuat lucrările de laborator.

Cooper a mai precizat că este posibil ca unele dintre aceste bacterii să producă hormoni care conduc la dezvoltarea tumorilor agresive.

”Aproape 4 din 10 tipuri de cancer din Marea Britanie sunt legate de factori de risc cunoscuți, cum ar fi fumatul și obezitatea. Dar există și alți factori de risc care cauzează cancer, cum ar fi bacteriile, care încep să fie identificate”, a declarat dr. Sam Godfrey de la Cancer Research UK.

”Sunt necesare mai multe studii pentru a stabili modul în care aceste bacterii sunt implicate în creșterea cancerului de prostată, dar această cercetare ar putea conduce la noi instrumente de screening și prevenire care ar ajuta la reducerea impactului acestor tipuri de cancer asupra societății”, a mai adăugat Godfrey.

Articolul precedentOMS: Mulți copii, adolescenți și adulți cu diabet se luptă să acceseze insulina, la 100 de ani de la descoperirea acesteia
Articolul următorReinfectare într-un timp record cu SARS-CoV-2: De două ori la un interval de 20 de zile