Un medicament antiinflamator pentru tratarea artritei reduce riscul de deces în rândul pacienților cu forme severe de COVID-19. Mai mult, contribuie și la scurtarea perioadei de recuperare a acestor pacienți, potrivit studiului Recovery.

Concluziile studiului arată că rezultatele sunt și mai bune atunci când acest medicament, tocilizumabul, este administrat în combinație cu dexametazona, relatează BBC.

Potrivit studiului, medicamentul reduce și durata de ventilație mecanică de care au nevoie pacienții cu forme severe de COVID-19.

Tocilizumabul este un anticorp monoclonal antiinflamator care se administrează intravenos pentru a trata artrita reumatoidă.

Studiul a început în Marea Britanie, la Universitatea Oxford, și a luat în calcul rezultatele obținute în cazul a peste 4.000 de pacienți.

„Tratamentul cu tocilizumab a redus într-un mod semnificativ numărul deceselor: 596 (29%) dintre pacienţii din grupul care a primit tocilizumab au decedat în decurs de 28 de zile, faţă de 694 (33%) dintre pacienţii din grupul cu îngrijire obişnuită. Este o diferenţă absolută de 4 puncte procentuale, ceea ce înseamnă înseamnă că la 25 de pacienţi trataţi cu tocilizumab, ar fi salvată o viaţă în plus”, arată un comunicat dat publicității joi, în care sunt anunțate rezultatele studiului.