DSPMB face precizări în legătură cu raportarea testelor rapide efectuate în unitățile de învățământ

0
305
sursa foto domo.ro

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) face câteva precizări cu privire la raportarea testelor rapide pentru SARS-CoV-2 efectuate în școli, ca urmare a exprimării unei îngrijorări din partea unităților de învățământ în acest sens.

Astfel, ”platforma dsp.g4d.ro a fost creată și implementată de DSPMB în colaborare cu societatea civilă, de la momentul apariției Ordinul Ministrului Sănătății nr. 2240/2020, de modificare a Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1829/2020, care stabilește obligativitatea raportării tuturor rezultatelor testelor rapide antigen SARS CoV-2. În aceasta platforma s-au raportat încă de la începutul lunii ianuarie testele rapide efectuate în toate unitățile medicale/ cabinete medicale/ centre rezidențiale/ laboratoare/ unități închise de tip penitenciar. Potrivit procedurii privind raportarea rezultatelor testelor rapide antigenice SARS COV-2 și de utilizare a platformei, comunicată de DSPMB către Inspectoratul Școlar al Municipiului București, conducătorul unității școlare are obligația să asigure instruirea personalului cu privire la raportarea acestor rezultate, desemnând persoane responsabile pentru completarea unor date într-o machetă de tip Excel, reglementată prin procedură, și transmiterea acesteia în platforma dsp.g4d.ro”, se arată într-un comunicat al Instituției.

DSPMB reamintește că raportarea rezultatelor rapid pozitiv și rapid negativ trebuie realizată în termen de 24 de ore de la data efectuării probei.

”Probele raportate de către unitățile școlare sunt încărcate de reprezentanții DSPMB în aplicația informatică CORONA FORMS, platforma dsp.g4d.ro facilitând colectarea, gestionarea și raportarea unui volum mare de informații, provenite nu numai din unitățile școlare ci și din unități medicale, centre rezidențiale, cabinete, unități închise, etc. Răspunderea pentru corectitudinea transmiterii datelor cuprinse în machetă revine persoanei care le-a completat, DSPMB preia, centralizează și încarcă datele în aplicația informatică CORONA FORMS. Unitățile școlare nu trebuie sa transmită către DSPMB acordul părintelui pentru recoltarea probei și nici un alt document întocmit în vederea recoltării”, se mai arată în document.

DSPMB a pus la dispoziția unităților școlare un număr de telefon dedicat – 0757 077 287 și o adresă de email – info.rapid@dspb.ro, pentru informații suplimentare, la care persoane responsabile cu această activitate asigură tot suportul necesar pentru o implementare rapidă.

Potrivit DSPMN, până joi, din informațiile încărcate în platforma dsp.g4d.ro de către unitățile școlare din Bucuresti, reiese un număr de 25 de rezultate teste rapid negativ si niciunul rapid pozitiv.

Instituția subliniază faptul că un test efectuat de un elev în cadrul unui cabinet medical din afara unității școlare, nu se raportează de către școală.

”În cadrul școlilor, testarea se realizează conform Ordinului comun nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 și Metodologiei INSP, respectiv în două situații: preșcolarii, elevii, personalul din cadrul unității de învățământ, care prezintă simptomatologiei specifică Metodologiei INSP și contacții direcți ai unui caz confirmat pozitiv cu virusul SARS CoV-2, stabiliți în urma anchetei epidemiologice efectuată de către DSPMB”, informează DSPMB.

 

Articolul precedentStudiu: Un medicament pentru artrită reduce riscul de deces la persoanele cu COVID-19 în stare gravă
Articolul următorUngaria: Nu e nevoie de alte măsuri de lockdown dacă accelerăm vaccinările cu serurile rusești și chinezești