Studiu: Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) poate cauza imbatranirea precoce

0
48

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) poate cauza imbatranirea precoce, sugereaza un nou studiu. Studiile anterioare au legat PTSD cu tulburarile de sanatate mintala, cum ar fi depresia, insomnia, furia, tulburarile de alimentatie si abuzul de substante. Este prima data consemnata ca PTSD a fost posibil legata de o serie de procese biologice care ar putea duce la o imbatranire mai rapida, conform unui studiu efectuat la Universitatea din California, San Diego.

Cercetatorii au analizat 64 de subiecti. Şase dintre subiecti erau persoanele cu PTSD ce aveau redusa lungimea telomerilor. Telomerii – care sunt capetele de protectie ale cromozomilor ADN-ului – devin mai scurte ca varsta oamenilor.

in alte studii s-a gasit o legatura intre PTSD si nivelurile mai ridicate ale factorilor de inflamatie.Oamenii cu PTSD au rate mai crescute legate de imbatranirea precoce, cum ar fi bolile de inima, diabet zaharat de tip 2, dementa si ulcere.

Alte studii au sugerat, de asemenea, o asociere intre PTSD si moartea prematura. Nu au fost insa concepute pentru a dovedi ca PTSD a fost cauza imbatranirii. Rezultatele au fost publicate online, in Jurnalul American de Psihiatrie Geriatrica.

„Aceste constatari nu vorbesc daca imbatranirea accelerata este specifica PTSD, dar ele nu sustin necesitatea de re-conceptualizeze a PTSD ca fiind ceva mai mult decat o boala psihica.” a declarant primul autor al studiului, Dr. James Lohr, profesor de psihiatrie la Universitatea din California, San Diego. Rezultatele arata „nevoia de cercetare in continuare in posibilele legaturile dintre PTSD si procesul accelerat de imbatranire si modul in care aceasta ar putea afecta tratamentul persoanelor cu PTSD.”, a adaugat dr. Lohr.

PTSD se dezvolta dupa trairi terifiante, care au implicat vatamari fizice sau de amenintari de vatamari fizice. Persoana care dezvolta PTSD poate sa fie cea care a fost afectata, poate sa i se fi intamplat sau persoana poate a asistat la un eveniment daunator, evenimente ce s-au intamplat celor dragi sau celor straini.

Articolul precedentRomania, reprezentata in Grupul de Lucru al Federatiei Internationale de Diabet in problematica piciorului diabetic
Articolul următorCunoaste-ti valorile tensionale! Ziua Mondiala de lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale 2015