Studii: IL28B sau raspunsul imun la tratamentul co-infectiei hepatitei de tip C si HIV

0
333

Gena IL28B este implicata in raspunsul imun la unele virusuri, inclusiv la virusul hepatitei C (VHC), conform U.S National Library of Medicine. Variatiile genei IL28B au fost legate de raspunsul la tratament mai bun in randul persoanelor cu virusul hepatitei cronice C. Numele oficial al acestei gene este a€œinterleukina 28B” (sau interferon lambda 3).

Alelele sunt perechi de gene corespunzatoare situate pe pozitii specifice in cromozomi. impreuna, alelele determina genotipul organismului gazda. De exemplu, alelele pentru culoarea ochilor sunt gasite pe cromozomii 15 si 19, si in functie de alele pe care cineva le are, el sau ea poate avea ochii albastri, maro, verzi, gri si, uneori, un amestec de aceste trasaturi.

O persoana mosteneste doua copii ale fiecarei genei; una de la fiecare parinte pentru a se realiza fiecare alela.

La pacientii cu VHC care au modelul CC inseamna pur si simplu ca au doua copii ale alelei „C”. Acelasi lucru este adevarat in hepatita C in privinta pacientilor care au model TT sau doua alele „T”. Pacientii cu Hepatita C si cu alelele „CC” au un raspuns mai bun la tratamentul VHC. De asemenea, in functie de cercetare s-a demonstrate ca genotipul „CC” este asociat cu un raspuns la antivirale sustinut si un raspuns mai rapid la tratamentul pe baza de peginterferon alfa-2b. Pentru modelul TT sau doua cu doua alele „T” au cel mai slab raspuns la terapie. Modelul CT inseamna persoana care are o copie a fiecarei allele si ca raspunsul la tratament scade considerabil.

Persoanele cu genotip CC au un raspuns imunitar mai puternic la infectia cu VHC decat oamenii cu genotipurile CT sau TT (numite genotipuri non-CC). Acest raspuns imunitar face ca oamenii care au un genotip CC sa fie mai susceptibili in a elimina VHC fara tratament (asa numitul clearance spontan viral), in termen de luni de zile. Persoanele care au un genotip CC sunt, de asemenea, de doua-trei ori mai susceptibile de a fi vindecate de un tratament cu peginterferon alfa-2b, indiferent de rasa sau de statutul HIV. Persoanele cu genotipul TT prezinta un raspuns mai slab pentru tratamentul VHC.

In mod specific, genotipul CC este asociat cu dublarea ratei de raspuns virusologic sustinut (RVS), atunci cand este comparat cu genotipurile TC/TT. Variantele genetice ale IL28B se constituie din factori predictivi ai RVS, independenti de alti parametri bine definiti cum sunt: genotipul VHC, incarcatura virala VHC si sexul. IL28B este cel mai puternic predictor al RVS, cu semnificatie mai mare decat incarcatura virala VHC.

Determinarea genotipului IL28B arata doctorilor daca pacientii lor au sau nu cea mai mare sansa de raspuns la terapie si, mai important de atat, impreuna cu alti factori predictivi, se pot identifica pacientii cu sanse foarte mici de a obtine un raspuns virusologic sustinut. Gastroenterologi trebuie sa decida daca vor sa obtina genotipul IL28B pentru pacientii lor infectati cu VHC si, daca decid ca da, atunci ar fi indicat sa includa acest rezultat in deciziile privind tratamentul hepatitei C. Genotipul IL28B se alatura unei liste considerabile de factori de pretratare care s-au dovedit a prezice probabilitatea de SVR, inclusiv genotipul VHC, nivelul ARN de VHC, severitatea fibrozei hepatice si de ce nu, a rudelor care au avut hepatita C. Aceste detalii cu privire la fiecare dintre acesti factori pot ajuta informa atat medical cat si pacientul cu privire la riscul de a se realiza SVR. Cu toate acestea, niciunul dintre factorii de pretratare nu este suficient pentru a garanta sau a exclude posibilitatea de a realiza RVS.

Genotipul IL28B singur este insuficient pentru a decide daca este sau nu un pacient capabil sa raspunda la peginterferon. Se pot implementa totusi modele matematice de predictie clinice bazate pe genotipul IL28B si caracteristicile clinice care se pot dovedi utile pentru estimarea SVR.

Articolul precedentRomania, reprezentata in Grupul de Lucru al Federatiei Internationale de Diabet in problematica piciorului diabetic
Articolul următorCunoaste-ti valorile tensionale! Ziua Mondiala de lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale 2015