Studiu: Tot mai multi medici sunt agresati la locul de munca

0
18

Un studiu pilot realizat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) si Fundatia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti a aratat faptul ca tot mai multi medici sunt agresati la locul de munca.

Mai exact, din totalul cadrelor medicale chestionate, 85% s-au confruntat cu agresiuni verbale, iar 10.2% cu agresiuni fizice, in timp ce 14.2% din toti cei chestionati considera ca nu au avut incidente de acest fel. De asemenea, 48% dintre cei care au fost victime ale violentei la locul de munca nu au depus un raport oficial al evenimentului pentru a semnala violenta fizica sau abuzul verbal. in privinta agresiunilor fizice, 47.3% dintre cadrele medicale abuzate s-au adresat politiei.

in ceea ce priveste impactul abuzurilor si a violentei asupra medicilor, studiul a aratat ca 36.8% dintre acestia sufera simptome date de stres si epuizare si chiar tulburari datorate stres-ului post-traumatic (aprox. 3%). De asemenea, 14.6% din respondentii medicali au declarat ca anxietatea a fost impactul major, in timp ce 13,9% au spus ca si-au intrerupt activitatea pe acea zi.

Ad in title

Din cei 460 de medici care au participat la acest studiu, 58.9% au declarat ca agresiunile au fost verbale, fizice sau chiar de alta natura ( spray-uri paralizante, taiere pe fata).

Motivele invocate sau percepute de cadrele medicale privind aceste abuzuri verbale sau fizice sunt diverse. Astfel, 286 de cadre medicale au precizat ca motiv timpul de asteptare, alti 249 de medici au raspuns ca nu a existat niciun motiv, iar altii au spus ca motivul acestor agresiuni a fost inacceptarea diagnosticului pus de medic.

72.4% dintre participantii la studiu efectueaza timp suplimentar de lucru, intre 1 si 32 de ore saptamanal, cu o medie de 7.95 de ore saptamanal.

Prof. dr. Ioan Lascar, presedintele CMMB si al Fundatiei CMMB considera ca numarul de cazuri violente inregistrat oficial este mai mic decat cel real, iar absenta sanctiunilor pentru autori sporeste nemultumirea angajatilor din spitale.

” Pozitia noastra este ferma: o politica de ” toleranta zero” fata de agresiune si violenta la locul de munca este singurul remediu.”, a declarat Prof. dr. Ioan Lascar, presedintele CMMB.

Cresterea numarului, dar si severitatea incidentelor fac ca unii profesionisti din sanatate sa sufere de tulburari cauzate de stres-ul post-traumatic.

” in tara noastra a masura impactul actelor de agresiune la adresa lucratorilor din sanatate reprezinta o provocare, data fiind lipsa unor informatii oficiale disponibile opiniei publice, dar si absenta unui sistem de monitorizare (de preferat, in timp real) si chiar reticentei victimelor de a raporta un incident in anumite situatii. Nici cazurile de agresiune, nici consecintele acestora asupra personalului medical nu au fost inregistrate sistematic si nu exista mecanisme unitare de raportare sau proceduri scrise pentru a manageria acest tip de incidente.”, a afirmat Georgeta Ionescu, Directorul Fundatiei Colegiului Medicilor din Bucuresti.

in privinta solutiilor propuse de cadrele medicale pentru a diminua numarul acestor agresiuni, 86 de persoane au propus educatia sanitara, alti 39 de respondenti au spus ca incetarea campaniei de denigrare asupra medicilor din partea media ar fi o masura si sa se axeze mai mult aceste campanii asupra realizarilor medicale, alti 37 de cadre medicale au propus o imbunatatire a informatiei medicale ce ajunge la pacient prin intermediul media sau chiar prin medici. De asemenea respondentii au mai adaugat ca o crestere a numarului cadrelor medicale, dar si a salarizarii si o imbunatatire a conditiilor de munca ar conduce si la o calitate mult mai buna a serviciilor medicale.

Acest studiu este un semnal de alarma si se recunoaste ca actul medical are loc intr-un cadru precar. Studiul realizat a constat in 850 de chestionare diseminate in majoritatea spitalelor din Bucuresti, cu 23 de itemi. Personalul medical avea varsta cuprinsa intre 25 – 72 de ani, cu o distributie pe sexe 41.59% de sex masculin, iar 58.41% de sex feminin, din 39 de specializari medicale.

in Bucuresti sunt inregistrati aproximativ 14.500 de medici din care 68% femei, iar 32% barbati.

Articolul precedentPresedintele CNAS: Sanctiuni pentru medicii care refuza pacientii cu sau fara card de sanatate
Articolul următorStudii: Paradoxul obezitatii releva ca diabeticii supraponderali traiesc mai mult fata de pacienti normoponderali