OMS Europa: Accidentele rutiere – Amenintarea majora pentru viata copiilor

0
53

Accidentele rutiere sunt o adevarata amenintare pentru viata copiilor. Astfel, cea de-a treia organizare de catre ONU a Saptamanii Sigurantei Globale pe Strada, care are loc intre 4-10 mai 2015, se va concentra pe copii si siguranta rutiera a acestora, sporind eforturile de a opri cresterea numarului de decese din cauza accidentelor rutiere si de a salva 5 milioane de vieti pana in 2020.

Saptamana Sigurantei Globale pe Strada a fost organizata pentru a sublinia situatia grava a copiilor pe drumurile lumii, pentru a genera masuri in vederea asigurarii sigurantei acestora si pentru a promova includerea transportului sigur si durabil in agenda de dezvoltare dupa 2015.

Hash-tag-ul pentru campania globala este: #SaveKidsLives.

Pentru a combate pierderile zilnice de vieti, campania globala propune zece strategii pentru a pastra copiii in siguranta pe drumuri. Aceste strategii sunt: a€‹a€‹controlul de viteza pe toate drumurile, in special aplicarea limitei maxime de viteza de 30 km/h pe drumurile aglomerate de pietoni; reducerea consumului de lichide; conducerea in siguranta pentru a proteja copiii de aceasta amenintare majora; folosirea castilor de catre biciclisti si motociclisti, pentru a reduce riscul de traumatism cranian grav; imobilizarea copiilor in vehicule, prin utilizarea scaunelor auto pentru sugari, a scaunelor auto pentru copii, si a centurilor de siguranta adecvate; imbunatatirea vizibilitatii prin purtarea benzilor reflectorizante, folosirea farurilor pe biciclete si motociclete, delegarea politistilor in jurul scolilor si imbunatatirea iluminatului stradal; imbunatatirea infrastructurii rutiere pentru a incetini traficul, precum si crearea de zone libere de automobile; adaptarea design-ului vehiculelor pentru a fi masini mai sigure pentru pasageri si pietoni; reducerea riscurilor pentru soferii tineri, prin introducerea sistemelor de acordare a licentelor de sofer; furnizarea de ingrijiri adecvate pentru copiii raniti si personal instruit pentru a trata copiii; supravegherea copiilor in jurul drumurilor, pentru a completa celelalte masuri.

Multe tari europene au de planificat evenimente implicand si societatea civila pentru a se alatura guvernelor in sprijinirea campaniei globale.

Articolul precedentPresedintele CNAS: Sanctiuni pentru medicii care refuza pacientii cu sau fara card de sanatate
Articolul următorStudii: Paradoxul obezitatii releva ca diabeticii supraponderali traiesc mai mult fata de pacienti normoponderali