Statistici: Numarul copiilor cu autism trece de 30.000

0
389

Autismul este una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copiilor. Cauzele care duc la aparitia acestei boli nu au fost descoperite, iar autismul inregistreaza o crestere alarmanta in toate mediile si in Romania.

in Romania, anul trecut erau declarate oficial aproximativ 8000 de persoane diagnosticate cu autism (conform Ministerului Sanatatii). Numarul real al acestora este, insa, mult mai mare, majoritatea copiilor afectati nu figureaza in evidenta oficiala.

Cifrele ONG-urilor care se ocupa de aceasta afectiune arata ca peste 30.000 de copii au autism, iar numarul real poate fi mult mai mare.

Mai mult, nu exista niciun fel de politica oficiala pentru recuperarea micutilor cu autism.

Conform studiilor la nivelul UE aceasta tulburare afecteaza 1 copil din 68 si este in crestere.

inainte de 18 ani, orice roman diagnosticat cu autism primeste o eticheta: a€œtulburare psihica”. La majorat i se schimba stampila, fiind incadrat la a€œAfectiuni psihice”, categoria a€œpsihoze”.

Autismul are cauze necunoscute si este mai des intalnita decat cancerul, diabetul, SIDA ori Sindromul Down.

Experienta organizatiilor de profil arata ca diagnosticarea timpurie, la varsta de 18 – 36 luni, interventiile specializate si integrarea sociala, cresc cu pana la 47% sansele persoanelor cu autism de a dobandi abilitati pentru viata independenta.

Articolul precedentPresedintele CNAS: Sanctiuni pentru medicii care refuza pacientii cu sau fara card de sanatate
Articolul următorStudii: Paradoxul obezitatii releva ca diabeticii supraponderali traiesc mai mult fata de pacienti normoponderali