Studii: Paradoxul obezitatii releva ca diabeticii supraponderali traiesc mai mult fata de pacienti normoponderali

0
437

Majoritatea doctorilor recomanda activitati fizice zilnice, o alimentatie corecta, insa se pare ca exista si paradoxul obezitatii. Acesta notiune inseamna un Indicele de Masa Corporal (IMC) este ridicat, insa in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 ar putea avea efect protectiv.

Un pacient supraponderal, dar nu obez, poate avea un trai normal.

Studiul unor cercetatori britanici din Universitatea din Hull a urmarit pe o perioada de 11 ani 10,568 pacienti cu diabet zaharat de tip 2 si a publicat in revista medicala Annals of Internal Medicine.

Rezultatele au aratat ca pacientii supraponderali au avut sanse de a ramane in viata decat diabeticii cu o greutate normala. Ei au avut cea mai buna rata de supravietuire in timpul studiului.

Cu toate acestea, atat pacientii supraponderali cat si cei obezi au prezentat risc crescut de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Diabeticii subponderali au prezentat cel mai mare risc de a muri in timpul studiului, cu o rata a mortalitatii de aproape trei ori mai mare fata de pacientii cu o greutate normala.

in primul rand, kilogramele in plus pot proteja pacientii supraponderali impotriva fragilitatii si osteoporozei. Cu toate acestea, diabetul de tip 2 rezulta din obezitate ce poate fi fundamental diferita de cea a diabetului care se dezvolta din alte motive – stress, genetic- . Pacientii obezi ar putea fi verificati cu mult inainte de declansarea bolii, ceea ce duce la un diagnostic mai devreme si la supravietuire crescuta in comparatie cu pacientii care sunt subponderali.

Pacientii normoponderali sau subponderali pot suferi de o forma mai grava a bolii, cu alte manifestari si alte costuri.

Cu toate acestea, pacientii cu diabet zaharat tip 2 nu ar trebui sa se ingrase special pentru ca exista acest studiu. Studiul a aratat doar o asociere intre greutatea in plus si supravietuire, mai degraba decat o legatura cauza -efect.

Studiul efectuat in Hull contrazice o alta cercetare din 2014, publicata in New England Journal of Medicine, care a constatat ca nu exista vreun avantaj in asocierea kilogramelor in plus cu supravietuirea unui pacient.

Pentru a calcula IMC, trebuie stiute inaltimea in cm si greutatea exprimata in kilograme, apoi raportul dintre greutate si inaltimea la patrat. Valoarea rezultata poate fi sub 18,49 sau peste 40,00. O persoana avand IMC = 18,49 sau chiar mai putin este numita subponderala, aceea avand un IMC = 18,50 – 24,99 este o persoana cu greutate normala. Un individ cu un IMC intre 25,00 si 29,99 este numit supraponderal, avand risc de boala (de orice fel). O persoana cu un IMC intre 30,00 si 34,99 prezinta obezitate de grad I, iar cea care are un IMC intre 35,00 si 39,99 prezinta obezitate de gradul II.

Articolul precedentStatistici: Numarul copiilor cu autism trece de 30.000
Articolul următor4 din 10 romani sufera de hipertensiune. Ce facem?