Studii: Peste 1 miliard si jumatate de persoane sunt obeze

0
27

Peste 1 miliard si jumatate de persoane sunt obeze la nivel mondial, arata un studiu efectuat de o echipa de cercetatori francezi, englezi si cehi, care au reusit sa elucideze mecanismele implicate in dezvoltarea acestei probleme, scrie cotidianul francez Le Point.fr.

in acest sens, cercetatorii au observat ca exista o actiune inflamatorie cronica la pacientii obezi, iar aceasta stare este suspectata de a avea rol-cheie in dezvoltarea de tulburari metabolice asociate.

Oamenii de stiinta au declarat ca aceasta inflamatie rezulta dintr-o activitate anormala a sistemului imunitar observat atat sistemic (in sange) cat si local (in organele metabolice cum ar fi ficatul, muschii, pancreas si tesutul adipos, in principal).

Ad in title

Totodata, cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca exista doua tipuri de obezitate in functie de locatia de stocare a grasimii. in cazul in care grasimea este localizata in principal sub piele, expertii vorbesc despre obezitatea de tip ginoid, iar daca este localizata abdominal aceasta este de tip andoid.

Ţesutul adipos din abdomen devine o sursa importanta de mediatori proinflamatorii, cum ar fi mesagerii chimici, ce au consecinte daunatoare. Acest fenomen este cauzat de acumularea de macrofage (o varietate de celule albe din sange care joaca de celule- gunoi) proinflamatorii, mai scrie in Le Point.

Caracterizarea acestor macrofage le-a permis cercetatorilor sa identifice factorul care activeaza aceste celule din tesutul adipos. Pentru a arata importanta acestui fapt, oamenii de stiinta au experimentat pe soarecii cu deficit de acest factor pe care i-au supus la o dieta bogata in grasimi, care de obicei provoaca obezitatea si diabetul de tip 2. Aceste rozatoare s-au ingrasat, dar fara complicatii metabolice, spre deosebire de ceilalti soareci.

Oamenii de stiinta au explicat ca „acest studiu sugereaza un aspect, cum ar fi ca sistemul imunitar sau mai bine zis macrofagele tesutului adipos influenteaza direct acumularea grasimilor in regiunea viscerala, vizate in prevenirea diabetului zaharat de tip 2”. Aceastia spun ca „esential e sa se descifreze diferite fatete ale inflamatiei, sa se inteleaga mai bine bolile multifactoriale asociate cu obezitatea, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2”.

Articolul precedentStatistici: Numarul copiilor cu autism trece de 30.000
Articolul următor4 din 10 romani sufera de hipertensiune. Ce facem?