Presedintele CNAS: Sanctiuni pentru medicii care refuza pacientii cu sau fara card de sanatate

0
21

Medicii care nu vor acorda pacientilor un serviciu medical avand sau nu cardul de sanatate vor fi sanctionati. Astfel, medicul trebuie sa acorde asistenta medicala pe baza prezentarii cardului de sanatate, iar in lipsa lui va fi inregistrat in alt sistem. Medicul nu trebuie sa refuze pacientul din diferite motive. in caz contrar, sanctiunile pleaca de la avertisment pana la desfacerea contractului de munca.

Mai exact, avertismentele sunt graduale: de la prima abatere, furnizorului de servicii medicale i se retin 5% din salariu, la a doua abatere 10%, apoi 15%, ca in faza finala sa ii fie desfacut contractul de munca.

„Un medic nu trebuie sa refuze un pacient pentru ca i se blocheaza cardul, ca a€œnu merge sistemul” sau ca a€œ fara card pacientul nu primeste asistenta sau serviciu medical”. in caz de refuz, medicul va fi sanctionat in functie de tipul abateriia€œ, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Ad in title

Potrivit presedintelui CNAS, orice pacient trebuie sa primeasca servicii medicale. in cazul pacientilor fara card, acestia vor fi monitorizati intr-un sistem separat fata de cei care folosesc cardul de sanatate.

La data de 4 mai 2015, la nivelul Casei de Asigurari Bucuresti s-au acordat in total aproximativ 7500 de servicii medicale, dintre care 3608 au fost servicii fara card de sanatate, iar 3823 au fost servicii cu card de sanatate. De asemenea, majoritatea serviciilor medicale au fost oferite in cabinetele medicilor de familie, respectiv 2946 servicii fara card de sanatate si 2277 cu card de sanatate.

Accesul pacientului este asigurat pentru orice furnizor de servicii medicale.

La urgente nu este necesar cardul de sanatate.

Cititorul cardului de sanatate retine amprenta de timp si de spatiu – locatia furnizorului serviciului medical – in timp real. in cazul unei blocari a sistemului, actul medical va fi validat si decontat avand 72 de ore la dispozitie pentru aceasta.

Articolul precedentOMS Europa: Aproximativ o treime din 900 de milioane de oameni din Europa este expusa utilizarii azbestului
Articolul următorStudiu: Tot mai multi medici sunt agresati la locul de munca