OMS Europa: Aproximativ o treime din 900 de milioane de oameni din Europa este expusa utilizarii azbestului

0
26

Aproximativ o treime din cele 900 de milioane de oameni din regiunea europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), prezinta risc de imbolnavire la locul de munca si in mediul inconjurator. Astfel, in tarile in care azbestul este interzis, expunerea persista din utilizarea trecuta a acestuia. Expunerea la azbest poate cauza cancer de plamani, ovare si laringelui; mezoteliom si azbestoza. Cel mai eficient mod de a elimina aceste boli este de a opri utilizarea tuturor tipurilor de azbest. Reuniunea la nivel inalt privind mediul si sanatatea din Haifa, Israel, solicita de urgenta tuturor tarilor europene de a elimina bolile legate de azbest.

„Nu ne putem permite pierdea a aproape 15 000 de vieti pe an in Europa, in special a muncitorilor, din cauza bolilor provenite din expunerea la azbest. Fiecare deces legat de azbest poate fi evitat.”, spune dr Zsuzsanna Jakab, Director Regional pentru OMS Europa. „Cerem tuturor tarilor care au participat la sedinta de la Haifa sa-si indeplineasca angajamentul din 2010 si sa dezvolte politici pana la sfarsitul acestui an, astfel incat sa se elimine bolile cauzate de azbest in Europa. Nu este foarte putin timp pentru acest lucru.”,a mai precizat aceasta.

Raportul de progres pentru eliminarea bolilor legate de azbest, prezentat la aceasta reuniune, indica faptul ca azbestul este responsabil pentru aproximativ jumatate din totalul deceselor din cazurile de cancer. Conform noilor estimari, numarul deceselor din cauza mezoteliomului din 15 tari europene, costa mai mult de 1,5 miliarde de euro anual.

Ad in title

in timp ce 37 dintre cele 53 de state membre din regiunea OMS Europa au interzis utilizarea tuturor formelor de azbest, mai sunt 16 tari ce inca mai folosesc azbestul, mai ales pentru materiale de constructii, precum si ca unele dintre acestea mai continua sa-l produca si sa-l exporte. Chiar si dupa ce utilizarea sa a incetat, azbestul mai persista in mediul inconjurator, astfel incat aceasta trebuie sa fie eliminat si fara intarziere sa fie luate conditii de siguranta in acest sens.

” Azbestul este cunoscut ca un ucigas tacut. Tulburarile de sanatate de la expunerea la acesta apar de obicei dupa mai multe decenii. Aceasta inseamna ca mai multe persoane sunt de asteptat sa fie bolnave si sa moara in urmatorii ani in intreaga Europa.”, a spus Dr. Guenael Rodier, Directorul Diviziei de Boli transmisibile, securitate sanitara si de mediu. „Acest nou raport evalueaza in ce masura tarile europene au luat in considerare eliminarea bolilor legate de azbest si ofera recomandari pentru viitor.” a mai precizat Dr. Guenael Rodier.

Azbestul este o forma fibroasa din care sunt alcatuite unele minerale naturale. Exista diferite forme de azbest, precum alb, brun si bleu. Unele studii au aratat ca o expunere constanta la azbest creste riscul de a dezvolta cancer pulmonar de 6 ori, precum si dezvoltarea altor forme de cancer.

Articolul precedentSimpozion comun Societatea Romana de Medicina Interna – Societatea Romana de Hipertensiune
Articolul următorPresedintele CNAS: Sanctiuni pentru medicii care refuza pacientii cu sau fara card de sanatate