OMS : Situatia rezistentei microbiene la antibiotice devine una grava

0
55

Situatia rezistentei microbilor la antibiotice devine grava, dat fiind ca un sfert din numarul total de tari care au participat la raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), au un plan privind aceasta problema de sanatate mondiala.

Astfel, noul raport numit „Analiza la nivel mondial a situatiei fiecarei tari: Raspunsul la rezistenta antimicrobiana”, arata ingrijorator. in acest raport se prezinta concluziile studiului ce au aratat ca, in timp ce mai multe activitati sunt in curs de desfasurare si mai multe guverne s- au angajat sa abordeze problema, exista lacune majore in actiuni necesare in toate regiunile ale OMS pentru a preveni utilizarea abuziva a antibioticelor si a reduce raspandirea rezistentei antimicrobiene.

„Aceasta este cea mai mare provocare a bolilor infectioase de azi.”, spune Dr. Keiji Fukuda, directorul adjunct general al OMS pentru securitate sanitara. „Toate tipurile de microbi , inclusiv multe virusuri si paraziti, devin rezistente la medicamente. De interes si urgenta medicala o prezinta dezvoltarea bacteriilor care sunt progresiv mai putin tratabile de antibioticele disponibile acum. Acest lucru se intampla in toate partile lumii, astfel incat toate tarile trebuie sa faca un plan pentru a aborda aceasta amenintare globala. ” a mai precizat Dr. Keiji Fukuda.

OMS a emis un prim raport privind amploarea rezistentei antimicrobiene la nivel global, care a avertizat de o „era post – antibiotice”, ce a fost completat de 133 de tari in 2013 si acest care sondaj din 2014 menit de a capta atentia asupra evaluarii guvernelor la raspunsul lor asupra rezistentei la medicamente antimicrobiene folosite pentru a trata diferite afectiuni. Printre acestea se numara infectiile fluxului sanguin, pneumonia, tuberculoza (TBC), malaria si HIV. De asemenea, se mai rezuma atat practicile curente cat si structurile menite in abordarea problemei. in acelasi raport se mai arata care sunt domeniile de imbunatatire a acestei situatii.

„in timp ce exista o multime de metode de incurajare, totusi trebuie sa se faca ceva pentru a combate una dintre cele mai grave amenintari la adresa sanatatii la nivel mondial a timpului nostru”, spune Dr. Fukuda. Acesta a mai adaugat ca ” Oamenii de stiinta, medicii si alte autoritati, inclusiv cele care au fost avertizate de sistemul de sondare asupra impactului potential catastrofic de a ignora rezistenta la antibiotice sunt ingrijorate. Salutam ceea ce s-a realizat pana in prezent, dar mult mai multe lucruri trebuie sa fie facute pentru a evita pierderea capacitatii de a practica medicina si a trata atat de multe boli comune si grave.”

Situatia OMS arata ca in Africa 8 tari prezinta rezistenta la antimalarice si antituberculostatice, in Europa Mediteraneana de Est numai 3 tari au prezentat un plan national in acest context grav in ultimii 2 ani, in Europa, desi 40% din totalul tarilor au abordat problema, jumatate din populatia tarilor considera ca antibioticele sunt impotriva virusurilor. Situatia in Asia nu arata nici ea diferit. Astfel, 5 din 11 tari au abordat problema public, iar in zona Pacificului numai 4 din 27 de tari au un plan national de actiune, in contextul in care 70% din populatie prezinta rezistenta multidrog. De asemenea, in Statele Unite ale Americii exista aceasta problema grava: din totalul de 26 de tari care au participat la acest raport OMS, numai 10 tari au un ghid national de tratament.

Nu vom sti unde exact ne vom plasa peste 1 an si nici peste 5.

Articolul precedentSimpozion comun Societatea Romana de Medicina Interna – Societatea Romana de Hipertensiune
Articolul următorPresedintele CNAS: Sanctiuni pentru medicii care refuza pacientii cu sau fara card de sanatate