Studiu: Romanii constientizeaza pericolele legate de fumatul activ si pasiv si solicita politici clare de reducere a consumului

0
229

in perioada martie-aprilie 2017, dupa un an de la intrarea in vigoare a legii nr.15/2016, la solicitarea Initiativei 2035 Fara Tutun, a fost realizat studiul cantitativ la nivel national, cu obiectivul de a investiga perceptia publicului general asupra politicilor de control al consumului de tutun. La studiu au participat 1000 de persoane, cu varsta de peste 18 ani, 617 in mediul urban si 383 in mediul rural.

Studiul a evaluat aspecte epidemiologice, legate de prevalenta declarata a fumatului, dar si date legate de comportamentul fumatorilor, perceptiile in legatura cu fumatul pasiv, gradul de sustinere a initiativelor care reglementeaza promovarea produselor din tutun, precum si opiniile asupra legislatiei de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise, la un an de la aplicare.

Conform Initiativei 2035 Fara Tutun, concluzia studiului a fost ca nivelul de sustinere pentru politicile care vizeaza reducerea consumului de tutun in randul populatiei cat si nivelul de sustinere al legii care a interzis fumatul in spatiile publice inchise (legea nr. 15/2016) se mentin ridicate (82 % si 83%).87% dintre romanii participanti la studiu sunt de acord ca Legea anti-fumat contribuie la protejarea sanatatii. De asemenea, peste 90% dintre fumatori si nefumatori cunosc efectele fumatului pasiv. 69% dintre participanti considera ca marketing-ul agresiv al produselor din tutun in magazine si localuri este un element cu impact negativ major asupra copiilor si tinerilor, fiind nevoie de lansarea de initiative legislative care sa interzica aceasta practica.

Conform studiului, in Romania aproximativ o treime din populatie fumeaza (33%), cei mai multi fumatori fiind in randul persoanelor cu varsta intre 26 si 35 de ani, cu venituri mai mari, care locuiesc in mediul urban. De asemenea, fumatorii se regasesc mai des in gospodariile in care locuiesc copii sub 18 ani. Cel putin un pachet de tigarete pe zi fumeaza acestia (40% dintre fumatori – peste 20 de tigarete pe zi). Barbatii fumeaza mai mult decat femeile (16, respectiv 12 tigarete pe zi), iar consumul de tutun scade in randul fumatorilor cu studii superioare (12 tigarete pe zi). 28% din persoanele nefumatoare au fumat in trecut, iar 2% dintre fumatori au renuntat la fumat in ultimul an.

in legatura cu fumatul pasiv, studiul a relevat faptul ca fumatorii sunt in mare constienti de faptul ca acesta afecteaza sanatatea celor din jur (91%), iar copiii sunt mai afectati decat adultii (93%). 67% considera ca nu este normal sa se fumeze in parcuri sau in aproprierea locurilor de joaca pentru copii.

82% dintre romani isi manifesta ideea de asustine politicile nationale anti-fumat care au ca scop reducerea consumului de tutun in Romania, insa nivelul de sustinere este mai scazut printre fumatori (69%).

83% dintre participantii la studiu sustin de asemenea legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise, inclusiv doua treimi din fumatori (66%). 80% considera ca Legea anti-fumat ajuta romanii in a constientiza pericolelor fumatului, dar si 70% dintre fumatori sustin acest lucru. 72% din populatia intervievata afirma ca legea anti-fumat faciliteaza oprirea fumatului, previne reinceperea obiceiului, 75% dintre acestia fiind de acord cu faptul ca in cazul minorilor si tinerilor, legea contribuie la prevenirea consumului de tutun.

in luna septembrie 2016 Romania a pornit prin factorii decizionali si societatea civila in initiativa de a facilita adoptarea politicilor si masurilor care sa permita ca generatia care se va naste in anul 2017 sa fie nefumatoare la varsta maturitatii, in anul 2035, un obiectiv asumat deja de multe tari europene. Peste 350 de organizatii non-guvernamentale au aderat la initiativa, elaborandu-se alaturi de experti nationali si internationali, Strategia Nationala Multisectoriala pentru prevenirea si reducerea consumului de tutun, dependentei de nicotina si expunerii la fumul de tutun 2017-2035.

Mai multe detalii despre Initiativa 2035 Fara Tutun pot fi aflate accesand http://2035faratutun.ro

Articolul precedentRaport: Pacientii cu cancer, mai expusi riscurilor comertului ilegal de medicamente
Articolul următor14 iunie 2017, Ziua Mondiala a Donatorului de Sange