14 iunie 2017, Ziua Mondiala a Donatorului de Sange

0
221

in fiecare an, in data de 14 iunie, este marcata Ziua Mondiala a Donatorului de Sange, eveniment organizat cu obiectivul de a creste gradul de constientizare a populatiei generale in legatura cu nevoia de sange, dar si pentru a multumi donatorilor care au salvat vieti donand sange.

Sangele este o resursa extrem de importanta, atat in tratamentele planificate, cat si pentru interventiile de urgenta. Donarea de sange poate ajuta pacienti aflati in conditii ce le pot pune in pericol viata, atat prin faptul ca acestia traiesc mai mult primind sange, dar si din punctul de vedere al cresterii calitatii vietii lor. Sangele este de asemenea element de baza in procedurile medicale si chirurgicale complexe, fiind vital in tratamentul ranilor in multe situatii de urgenta (dezastre naturale, accidente, conflicte armate). Sangele este totodata esential in ingrijirea materna si perinatala.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, accesul egal la serviciile de donare de sange este o componenta cheie a unui sistem medical eficient. Asigurarea donarii in conditii adecvate a unei cantitati suficiente de sange presupune dezvoltarea unui serviciu de transfuzii de sange bine coordonat, bazat pe munca voluntara si pe donare de sange care sa nu fie remunerata.

in multe tari insa activitatea de donare de sange nu este suficienta sau se desfasoara in conditii nesigure si nefavorabile.

Conform OMS, viata a milioane de persoane este afectata de situatiile de urgenta, in fiecare an. in ultimul deceniu dezastrele naturale au cauzat mai mult de 1 milion de decese, afectand peste 250 de milioane de persoane in fiecare an. De asemenea, accidentele rutiere si conflictele armate genereaza nevoi de ingrijire si tratament.

Campania de anul acesta a Zilei Mondiale a Donatorului de Sange se concentreaza pe activitatea de donare in situatii de urgenta, sloganul de anul acesta fiind ,,Ce poti face? Doneaza sange. Doneaza acum. Doneaza mereu.”

Astfel, campania subliniaza rolul pe care fiecare persoana il poate avea in a-i ajuta pe ceilalti in situatii de urgenta, donand sange. De asemenea, se accentueaza faptul ca este important ca populatia sa doneze sange in mod regulat, astfel incat stocul de sange sa fie suficient inaintea aparitiei unor situatii de urgenta.

Obiectivele campaniei de anul acesta se refera la incurajarea populatiei de a dona sange, angajarea autoritatilor in implementarea programelor nationale referitoare la donarea de sange, cu capacitatea de a raspunde prompt in situatiile de urgenta, includerea seviciilor de transfuzii de sange in activitatile nationale de pregatire si raspuns in situatiile de urgenta. Obiectivele se refera de asemenea la constientizarea in randul publicului a importantei donarii, pentru a atinge un nivel suficient al cantitatii de sange donat in fiecare stat si la incurajarea colaborarii internationale in vederea diseminarii mesajului legat de importanta activitatii voluntare de donare de sange, neremunerata. Anul acesta sunt adresate in cadrul mesajelor campaniei si multumiri donatorilor de pana acum, care au donat sange in mod regulat pentru a salva vieti.

Articolul precedentStudiu: Romanii constientizeaza pericolele legate de fumatul activ si pasiv si solicita politici clare de reducere a consumului
Articolul următorFemeile si Diabetul, tema campaniei din 2017 a Zilei Mondiale de lupta impotriva Diabetului