Femeile si Diabetul, tema campaniei din 2017 a Zilei Mondiale de lupta impotriva Diabetului

0
193

Conform Federatiei Internationale de Diabet (IDF) exista peste 199 milioane de femei care au diabet la nivel mondial, estimandu-se ca se va ajunge pana la 313 milioane in anul 2040. 1 din 10 femei traieste cu diabet, iar multe dintre aceste nu au acces la educatie, tratament sau ingrijire. Femeile cu diabet de tip 2 au un risc de zece ori mai mare de a suferi de boli cardiovasculare, iar cele care sufera de diabet de tip 1 au un risc ridicat de a pierde sarcini sau de a naste copii cu malformatii.

Tema din acest an a Zilei Mondiale de lupta impotriva Diabetului este ,,Femeile si Diabetul: dreptul nostru la un viitor sanatos.” Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului reprezinta principala campanie de constientizare in ceea ce priveste diabetul zaharat. Numeroase resurse sunt puse la dispozitie pentru a marca aceasta zi la nivel mondial, astfel incat nivelul de constientizare si informare in legatura cu afectiunea sa creasca in randul populatiei. Totodata, obiectivul campaniei este acela de a sprijini cele 415 milioane de persoane care sufera de diabet la ora actuala la nivel mondial.

Accesul la servicii medicale si tehnologie in ceea ce priveste diabetul zaharat, precum si la educatie si informare reprezinta elemente-cheie in controlul si managementul acestei afectiuni.

Anul acesta, campania lansata odata cu Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului, marcata in fiecare an in data de 14 noiembrie, isi propune sa aduca tema diabetului in randul femeilor pe agenda politica si sociala a lumii.

Evenimentul va promova importanta accesului facil pentru toate femeile cu diabet la servicii medicale, astfel incat afectiunea sa fie tinuta sub control, iar diabetul de tip 2 sa poata fi prevenit.

Conform IDF, diabetul zaharat este cea de-a noua cauza de mortalitate in randul femeilor la nivel global, provocand 2,1 milioane de decese pe an.

in acest sens, principalele recomandari ale Federatiei pentru sistemele sanitare mondiale este ca acestea sa isi concentreze atentia asupra acestei afectiuni si sa prioritizeze nevoile pacientelor, asigurand un acces facil si egal tuturor la servicii medicale, tratament, tehnologii, la educatie si informare.

Conform IDF, toate femeile cu diabet ar trebui sa aiba acces la un plan de servicii medicale si de ingrijire care sa includa o nutritie corecta si sport, de asemenea ar trebui sa aiba posibilitate de screening, inainte de a avea un copil, pentru a reduce riscurile in timpul sarcinii. Peste 70% dintre cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos, mai subliniaza IDF.

in contextul Zilei Mondiale de lupta impotriva Diabetului 2017, in luna noiembrie, Sanatatea Press Group organizeaza Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul” la Timisoara, sub coordonarea stiintifica a Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, presedintele ales al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Articolul precedent14 iunie 2017, Ziua Mondiala a Donatorului de Sange
Articolul următorPrimul Congres National al Societatii Romane de Transplant Medular a inceput