Raport: Pacientii cu cancer, mai expusi riscurilor comertului ilegal de medicamente

0
63

Primul Raport de Monitorizare privind Comertul Online cu Medicamente din Surse Necontrolate din Romania a fost lansat astazi in cadrul Conferintei a€œPiata neagra a Medicamentelor si Criza din Piata Farma”.

Raportul evalueaza situatia actuala a comercializarii ilegale pe internet a unor medicamente care se elibereaza cu prescriptie medicala, un fenomen foarte periculos si greu de controlat, care genereaza un risc ridicat pentru sanatatea publica, potrivit specialistilor.

„Prin realizarea acestui raport am dorit sa evaluam situatia curenta in mediul online in ceea ce privește comerțul cu medicamente din surse necontrolate și sa ne aducem aportul intr-un efort colectiv de informare asupra amplitudinii si pericolelor acestui fenomen. Un pacient care consuma un medicament cumparat de pe internet, pentru ca, din anumite motive, nu a avut acces la medicamente decontate de stat, este supus unor riscuri enorme. in acest context, credem ca este nevoie de campanii de informare si educare a populatiei cu privire la riscurile la care se expun prin procurarea de medicamente din surse neautorizate. Totodata, este necesara o legislatie clara, care sa sustina demersurile institutiilor abilitate in contracararea acestui fenomen, o legislatie care sa vizeze atat comertul ilegal online sau offline cu medicamente din surse necontrolate, cat si contrafacerea. Nu in ultimul rand, permanentizarea monitorizarii in zona online, pe un numar mai mare de produse si pe o lista exhaustiva de site-uri si platforme, realizata zi de zi, este o alta componenta de baza in diminuarea acestui fenomen ingrijorator”, a declarat Dan Miclea, Director General Media Kompass, organizatia care a elaboratRaportul de Monitorizare.

Concluziile acestui raport arata ca cei mai expusi riscurilor comertului ilegal de medicamente sunt pacientii cu cancer, din cauza lipsei timpului necesar identificarii unei solutii pentru procurarea medicamentelor din surse autorizate.

De altfel, anunturi de vanzare sau cumparare au fost descoperite si pentru medicamente aflate in Programul National pentru Boli Rare sau pentru vaccinurile incluse in Programul National de Vaccinare.

Procurarea de medicamente online, din surse neautorizate, poate insemna un pericol major pentru sanatatea si viata pacientilor. Aceasta din cauza ca riscul ca acele produse sa fie contrafacute este foarte ridicat. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia ca 50% dintre medicamentele comercializate pe platforme online, care nu isi dezvaluie adresa fizica, sunt falsificate.

Pe de alta parte, procurarea de medicamente de pe internet, din surse neautorizate, inseamna un potential risc nu doar raportat la posibilitatea ca produsele respective sa fie falsificate, ci si prin prisma faptului ca acestea pot sa nu fie transportate si depozitate corespunzator, pot sa fie expirate, situatie in care poate fi alterata eficacitatea terapeutica.

Raportul de Monitorizare privind Comertul Online cu Medicamente din Surse Necontrolate din Romania a fost elaborat pe baza analizei realizate in perioada 01 iunie 2016 – 31 martie 2017 a mai multor categorii de platforme online, care comercializau medicamente: pagini din social media, forumuri, website-uri, inclusiv specializate pe anunturi.

in raport au fost evaluate platformele care contineau anunturi cu privire la medicamentele incluse in ultimii cinci ani in Programul National de Oncologie si Programul National de Boli Rare, precum si produse aflate pe lista de discontinuitati a Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, respectiv vaccinuri din Programul National de Vaccinare. Astfel, au fost analizate anunturile de vanzare (anunturi de vanzare ocazionale, activitate comerciala „profesionista” – vanzare), de cumparare (anunturi de cumparare ocazionale, activitate comerciala „profesionista” – cumparare) si de donare (donare simpla, donare cu interes comercial secundar).

Articolul precedentA inceput Primul Congres de Podiatrie din Romania!
Articolul următorStudiu: Romanii constientizeaza pericolele legate de fumatul activ si pasiv si solicita politici clare de reducere a consumului