Studiu: Rata de diagnostic a cancerului mamar a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii cinci ani

0
48

Rata de diagnostic a cancerului mamar a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii cinci ani, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat de un centru privat de sanatate din Romania in perioada 2011-2016.

Daca in 2012 se diagnostica cate un caz la trei zile, studiul efectuat pe un esantion de 22.620 de paciente cu varste cuprinse intre 15 – 88 de ani a aratat ca in prezent diagnosticul de cancer de san este pus aproape zilnic. De altfel, mai putin de 10% dintre paciente au avut sani perfect sanatosi, restul fiind diagnosticate cu leziuni benigne sau maligne. in ceea ce priveste stadiul in care cancerul a fost depistat, una din trei formatiuni canceroase a fost identificata in stadiu evolutiv mediu-avansat ca urmare a neefectuarii de rutina a mamografiei sau ecografiei mamare.

La baza acestui studiu a stat clasificarea BI-RADS (Breast Imaging and Data System) introdusa de Colegiul American de Radiologie si utilizata international. De asemenea, pentru ca rezultatele si interpretarile studiului sa fie valide, au fost considerate cazuri de cancer mamar leziunile BI-RADS cu stadiile 4B, C, 5 si 6, adica acele leziuni cu suspiciune inalta sau cu un aspect inalt sugestiv de malignitate – dovedite histo-patologic, se mai precizeaza in comunicat.

in total au fost depistate 1.105 cazuri de cancer la san, dintre care un sfert (245 de paciente) au fost diagnosticate in randul femeilor tinere cu varste sub 40 de ani.

„Nicio femeie nu ar trebui sa lase la voia intamplarii sanatatea sanilor sai, avand in vedere ca neoplasmul mamar, desi este cel mai frecvent cancer la femei, este unul dintre putinele forme de cancer care, atunci cand este depistat precoce, poate fi tratat cu succes in aproape toate cazurile. Din pacate, cel mai mare procent dintre pacientele noastre nu isi fac mamografia sau ecografia mamara de rutina si ajung la control dupa ce sesizeaza aparitia unui nodul mamar sau a altor modificari ale sanului, moment in care sansele de vindecare sunt deja mai mici. Noi suntem increzatori ca, printr-un efort comun de educare si informare, putem creste numarul femeilor care fac controale de preventie si astfel, prin supraspecializarea echipei noastre medicale si prin aparatura de ultima generatie, le putem ajuta cu un diagnostic precoce si corect in cazul aparitiei unei afectiuni. Depistand formatiuni de ordinul milimetrilor, pacienta are acces la cel mai eficient si non-invaziv tratament”, adauga dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie si imagistica medicala.

Pentru depistarea precoce a cancerului mamar la femeile cu varsta de peste 40 de ani este unanim acceptata mamografia. Este important de mentionat faptul ca introducerea mamografiei pentru screening-ul cancerului mamar a dus la scaderea mortalitatii cu peste 30% in tarile in care s-au implementat programe nationale de screening. Potrivit specialistilor, ecografia mamara este prima metoda de examinare a sanilor in cazul femeilor cu varsta sub 40 de ani, a femeilor gravide sau al celor care alapteaza si este metoda preferata pentru investigarea inflamatiilor sau infectiilor mamare acute (numite mastite sau abcese mamare), precum si a traumatismelor mamare.

Articolul precedentStudiu APC: Conservele industriale din magazine contin aditivi alimentari ce pot fi evitati daca ar fi preparate in casa
Articolul următorOMS: La nivel global, rezistenta microbiana la medicamente afecteaza pacientii cu tuberculoza, malarie, HIV sau alte infectii