OMS: La nivel global, rezistenta microbiana la medicamente afecteaza pacientii cu tuberculoza, malarie, HIV sau alte infectii

0
238

Rezistenta microbiana afecteaza multe persoane din toata lumea. Potrivit ultimelor date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), tuberculoza, malaria, infectia HIV, dar si alte infectii devin provocari pentru sistemele de sanatate pentru ca tulpinile microbiene dezvolta rezistenta la medicamente (antibiotice, antifungice, antivirale, antimalaricele si antihelmintice).

Astfel, la nivel global, 480.000 de oameni dezvolta rezistenta la mai multe tipuri de medicamente care vizeaza tratarea tuberculozei, arata un comunicat de presa al OMS. Din total cazurilor de rezistenta, doar un sfert dintre acestea (123.000 de cazuri) au fost detectate si raportate, mai precizeaza OMS. Cu toate acestea, doar jumatate dintre pacientii cu rezistenta la mai multe antituberculostatice au fost tratati cu succes la nivel global in anul 2014.

Aceasta rezistenta la medicamente afecteaza si lupta medicilor si pacientilor impotriva malariei, precum si a infectiei HIV.

Potrivit OMS, in iulie 2016 s-a inregistrat si rezistenta microbiana la prima linie de tratament pentru malarie – confirmata in 5 tari, respectiv Cambodgia, Republica Populara Democrata Laos, Birmania, Tailanda si Vietnam. De altfel, de-a lungul frontierei Cambodgia – Thailanda, Plasmodium falciparum a devenit rezistent la aproape toate medicamentele antimalarie disponibile – ceea ce face ca tratamentul sa fie provocare, dar si sa necesite o monitorizare atenta. Raspandirea unor astfel de tulpini rezistente de P. falciparum in alte parti ale lumii ar putea reprezenta o provocare majora de sanatate publica.

Unele tari au raportat recent rezistenta la tratamentul anti-HIV. Potrivit OMS, peste 15% dintre cei care incep un tratament impotriva infectiei HIV au o astfel de rezistenta, iar pana la 40% dintre persoanele care re-incep tratamentul dezvolta aceasta rezistenta. De altfel, cresterea nivelului de rezistenta are implicatii economice importante, pentru ca fata de prima linie de tratament, regimurile de a doua si a treia linie sunt de la 3 ori pana la 18 ori mai scumpe. De aceea, inca din septembrie 2015, OMS a recomandat ca toti cei care traiesc cu HIV sa inceapa tratamentul antiretroviral.

O alta problema o reprezinta rezistenta tulpinilor de Klebsiella pneumoniae – bacterie intestinala care poate provoca infectii amenintatoare de viata. K. pneumoniae este o cauza majora a infectiilor dobandite in spital (nosocomiale), cum ar fi pneumonia, infectii ale fluxului sanguin, dar si infectii in randul nou-nascutilor sau la pacientii internati in unitatile de terapie intensiva. Potrivit OMS, rezistenta la antibiotice de tip betalactamaze se intalneste la mai mult de jumatate dintre persoanele tratate pentru infectii cu K. pneumoniae.

Rezistenta microbiana apare atunci cand microorganismele – cum ar fi bacterii, ciuperci, virusuri si paraziti – sunt expuse la medicamente (antibiotice, antifungice, antivirale, antimalaricele si antihelmintice). Ca urmare a acestei rezistentei antimicrobiene, aceste medicamente devin ineficiente, iar infectiile persista in organism – riscul de raspandire a altor infectii creste deopotriva. Pacientii cu infectii cauzate de bacterii rezistente la medicamente prezinta risc crescut de a consuma mai multe resurse de ingrijire a sanatatii si chiar de deces.

De aceea, potrivit comunicatului OMS, un plan de actiune la nivel mondial cu privire la rezistenta microbiana a fost adoptat de catre statele membre in cadrul a celei de a 68-a

Adunare Mondiala din mai si iunie 2015. Scopul acestui plan de actiune la nivel mondial este de a asigura continuitatea tratamentului cu succes si de prevenire a bolilor infectioase cu medicamente eficiente si sigure.

O intalnire privind rezistenta microbiana la antibiotice a avut loc astazi, 21 septembrie 2016, in cadrul Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite pentru a se accelera angajamentele globale, dar si pentru a consolida eforturile nationale de combatere a rezistentei microbiene.

Articolul precedentStudiu: Rata de diagnostic a cancerului mamar a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii cinci ani
Articolul următorZiua Mondiala a Leucemiei Mieloide Cronice. In Romania sunt peste 1300 de pacienti cu aceasta afectiune