MS: Epidemie de rujeola in Romania! Daca in anul 2015 erau 7 cazuri de rujeola, anul acesta numarul acestora a ajuns la 675

0
19

Romania se confrunta cu o epidemie de rujeola, atrage atentia Ministerul Sanatatii, dupa ce numarul de cazuri de copii care au boala a crescut in 2016 de peste 90 de ori fata de anul trecut.

Mai precis, daca in anul 2015 erau sapte cazuri confirmate de rujeola si niciun deces, in primele opt luni ale acestui an, in Romania s-au inregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeola in 23 de judete si doua decese, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii (MS).

Astfel, au fost confirmat cazuri de rujeola la granita dintre judetele Bistrita Nasaud si Cluj (219 cazuri), precum si in judetele Mures(145 cazuri), Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu varsta sub 1 an), Timis(71 cazuri din care 1 deces la copil cu varsta sub 1 an), Suceava (27 cazuri), Brasov (33 cazuri), Salaj (7 cazuri), Hunedoara (14 cazuri), Caras- Severin (13 cazuri) si Alba (3 cazuri).

Ad in title

De asemenea, au aparut si cazuri sporadice de rujeola, adica acele infectii care nu pot fi legate intre ele. Datele MS arata ca respectivele cazuri sporadice de rujeola au fost confirmate la persoane nevaccinate/incomplet vaccinate din Bucuresti (4 cazuri), judetele Bacau, Sibiu si Constanta (cu 3 cazuri fiecare judet), judetele Neamt, Dambovita si Olt (cu 2 cazuri), judetele Giurgiu, Bihor, Vaslui si Mehedinti (cate un caz fiecare).

in prezent, se asteapa confirmarea finala al celui de-al treilea deces suspect de rujeola. in comunicatul MS se precizeaza ca cele trei cazuri de deces puteau fi evitate daca se efectua vaccinarea impotriva rujeolei cu vaccinul ROR conform recomandarilor ghidurilor de microbiologie si pediatrie. Adica, cei trei copii decedati ar fi putut fi protejati prin ne-aparitia rujeolei la copiii mai mari, imunizati si care au trecut de varsta de vaccinare.

Ministerului Sanatatii face apel catre parinti sa respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sanatatea copiilor. Institutul National de Sanatate Publica recomanda in zonele afectate, vaccinarea copiilor la varsta de 7 luni cu efectuarea unui rapel al vaccinului la varsta normala de 1 an.

Pana in luna august 2016 au fost efectuate vaccinari in randul a 573 de copii cu varste intre 1 – 15 ani, inclusiv in regiunile afectate, potrivit aceleiasi surse.

Articolul precedentStudiu: Rata de diagnostic a cancerului mamar a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii cinci ani
Articolul următorZiua Mondiala a Leucemiei Mieloide Cronice. In Romania sunt peste 1300 de pacienti cu aceasta afectiune