Studiu: Peste 61% dintre părinţii din comunităţile vulnerabile nu şi-au dus niciodată copiii la un control oftalmologic

0
290

Peste 61% dintre părinţii din comunităţile vulnerabile nu şi-au dus niciodată copiii la un control oftalmologic, deşi medicii recomandă unul pe an, relevă un studiu al World Vision România.

Printre cauzele enumerate de părinţi se numără :

  • lipsa banilor (22,5%);
  • distanţa prea mare până la medicul oftalmolog (22,5%);
  • lipsa de timp (5,6%);
  • percepţia că, dacă nu se plâng, copiii nu au probleme (peste 30%)

Totodată, peste 90% dintre părinţii din mediul rural spun că vederea copiilor a fost afectată în ultimii doi ani de pandemie.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei, 42% dintre aceştia sunt îngrijoraţi că problemele de vedere s-au agravat mult sau foarte mult.

Studiul mai arată că aproape jumătate dintre părinţii de la sate afirmă despre copiii lor că s-au plâns des sau foarte des în timpul şcolii online că îi dor ochii. Potrivit părinţilor chestionaţi, copiii lor le-au transmis des sau foarte des că nu mai văd bine (38,5%), respectiv că au ochii obosiţi (55%).

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de aproape 500 de părinţi din nouă judeţe, cu vârste şi niveluri diferite de studii.

Îmrepună cu Societatea Română de Strabologie şi Oftalmopediatrie şi Agenţia Internaţională a Prevenirii Orbirii, World Vision România desfăşoară în şcolile din mediul rural o campanie de conştientizare cu privire la sănătate ochilor, prin care informează copii, părinţi şi profesori cu privire la importanţa depistării timpurii a problemelor de vedere şi impactul acestora asupra procesului de învăţare şi rezultatelor şcolare.

În plus, în cadrul proiectului, aparate de screening oftalmologic vor ajunge în 37 de şcoli din comunităţile cele mai vulnerabile de la sate şi vor fi utilizate pentru testarea copiilor şi părinţilor.

Tot prin intermediul proiectului vor fi organizate sesiuni de educaţie sanitară pentru copii despre importanţa sănătăţii ochilor, care vor fi susţinute de profesori, personal medical şcolar sau voluntari.

Articolul precedent19 mai, Ziua Mondială a Medicului de Familie
Articolul următorMS: Rolul esențial al cabinetului de medicină de familie este acela de a oferi asistenţă medicală