19 mai, Ziua Mondială a Medicului de Familie

0
251

Ziua Mondială a Medicului de Familie a fost desemnată pe 19 mai de către Organizația Mondială a Medicilor de Familie (WONCA World), în anul 2010, pentru a evidenția rolul și contribuția medicilor de familie și a echipelor de îngrijire primară în sistemele de sănătate din întreaga lume.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Medicului de Familie este ”Medicii de familie, mereu acolo pentru îngrijiri!”

”Această sărbătoare este ocazia perfectă de a recunoaște rolul central al medicilor de familie în furnizarea de îngrijiri medicale personale, complete și continue pentru toți pacienții. Este, de asemenea, o șansă de a sărbători progresul înregistrat în medicina de familie și contribuțiile speciale ale echipelor de îngrijire primară la nivel global”, potrivit Organizației Mondiale a Medicilor de Familie.

Statisticile arată că în țările Uniunii Europene, numărul de medici din asistența primară se situează, în cele mai multe cazuri, între 60 și 120 la 100.000 de locuitori.

Medii mai mici sunt înregistrate în Grecia (42), iar medii mai mari în Irlanda, Austria, Olanda și Franța (de la 153 la 179 la 100.000), până la 253 de medici de familie la 100.000 de locuitori în Portugalia.

În România sunt aproximativ 14.000 medici de familie.

Articolul precedentStatele Unite detectează primul caz de variola maimuței în Massachusetts
Articolul următorStudiu: Peste 61% dintre părinţii din comunităţile vulnerabile nu şi-au dus niciodată copiii la un control oftalmologic