Studiu: Peste 33% dintre pacientii diagnosticati cu astm bronsic pot sa nu prezinte de fapt boala

0
51

Un studiu canadian a demonstrat ca pacientii primesc diagnosticul de astm bronsic fara ca acestia sa sufere de aceasta conditie. Astfel, dintr-un total de 613 participanti la studiu diagnosticati cu astm bronsic, 203 (33.1%) dintre acestia nu prezentau de fapt boala, se precizeaza intr-un comunicat al Universitatii din Ottawa (Canada).

Cercetarea s-a desfasurat in perioada ianuarie 2012-februarie 2016 in zece orase canadiene si a inrolat adultii care au raportat un istoric de astm sau au fost diagnosticati in ultimii 5 ani cu aceasta boala. De asemenea, oamenii de stiinta au luat in considerare informatiile primite de la medicul care a pus diagnosticul (pentru a determina modul in care diagnosticul de astm a fost facut initial). Din totalul de 1.026 potentiali participanti care indeplinisera criteriile initiale de eligibilitate au fost exclusi participantii care au utilizat steroizi pe cale orala pe termen lung si cei nu puteau fi testati folosind spirometria, ajungandu-se la 701 (68,3%) de participanti. Cu toate acestea, numai 613 persoane au trecut de toate criteriile – participantii fiind examinati de un pneumolog.

Rezultatele studiului au aratat urmatoarele aspecte:

a· 12 participanti (2,0%) care anterior primisera diagnosticul (gresit) de astm bronsic prezentau de fapt boli cardiorespiratorii grave;

a· dupa 12 luni de urmarire, 181 de participanti (29,5%) nu prezentau nicio dovada clinica sau de laborator care sa conduca catre diagnosticul de astm- 28% dintre ei au avut probleme minore, cum ar fi alergii sau arsuri la stomac;

a· 80% dintre pacientii care au fost diagnosticati cu astm bronsic si care nu aveau boala luau medicamente pentru boala, iar 35% dintre acestia faceau acest lucru zilnic. Peste 90% dintre pacientii diagnosticati gresit cu astm au putut opri in conditii de siguranta administrarea medicamentelor luate timp de un an.

a· la primul diagnostic de astm bronsic, peste 49% dintre pacientii nu au fost supusi unor proceduri obiective de testare (debitul expirator maxim de varf, testarea prin provocare bronsica sau spirometrie).

Printre cauzele care au dus la aceste rezultate pot fi ca astmul tinde sa se vindece in mod spontan (11,8% dintre participanti) sau diagnosticarea initiala gresita.

Cercetatorii atrag atentia asupra utilizarii spirometriei ca mijloc de diagnostic al astmului, asa cum sunt glicemia pentru stabilirea diagnosticului de diabet zaharat sau radiografiile X pentru o fractura.

Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii precizeaza ca in intreaga lume astmul bronsic afecteaza peste 300 de milioane de persoane.

Articolul precedentSpecialist: o pereche de ochelari nu vindeca deficiente, ci doar imbunatateste claritatea imaginii
Articolul următorSpecialist: Parintii trebuie sa ii invete pe copii sa manance sanatos