Specialist: o pereche de ochelari nu vindeca deficiente, ci doar imbunatateste claritatea imaginii

0
54

Acuitatea vizuala ofera informatia despre claritatea imaginii – modul in care se formeaza si „se traduce” o informatie vizuala. Specialistii considera ca acuitatea vizuala reprezinta o problema subiectiva, altfel spus e o perceptie pe care fiecare persoana o are; in plus, o pereche de ochelari nu vindeca unele deficiente de vedere, ci doar imbunatateste claritatea imaginii.

„Am avut pacienti care vedeau 50-60% si spuneau <<Da! Eu vad foarte bine!>>, dupa cum am intalnit pacienti care vedeau 10% si care spuneau <<Cu ochiul acesta vad foarte bine!>>. Deci este o perceptie subiectiva. (a€¦) Din 100%, pacientul vede 10% si el e multumit cu ce vede. Cred ca exista o adaptare in timp. Miopii sunt obisnuiti sa vada la aproapiere, ca nu vad la distanta. Am intalnit persoane extrem de educate care au spus ca <<Eu nu am nevoie de ochelari de distanta. Eu ma apropii daca nu vad foarte bine acolo>>. Celalalt, hipermetropul are celalalt viciu de refractie, nu vede nici la distanta, nu vede nici la aproape se va prezenta mai repede la consultul oftalmologic decat miopul. Ochelarul nu rezolva problema; nu vindeca problema, un viciu de refractie. Un ochelar nu face decat sa aduca imaginea pe retina ca pacientul sa poata sa vada”, a explicat intr-un interviu conf. univ. dr. Speranta Schmitzer, medic primar Oftalmologie.

Chiar daca se recomanda purtarea ochelarilor e posibil ca viciul de refractie sa creasca sau, dimpotriva sa scada capacitatea decompensarea ochiului. in aceste situatii, medicul trebuie sa mareasca dioptriile pentru ca odata cu inaintarea in varsta (de exemplu la hipermetropie, adica in cazul persoanelor care nu vad nici la distanta, nici la aproape foarte bine, capacitatea de compensare a cristalinului scade pe masura ce trec anii).

Controalele si consulturile oftalmologice care privesc acuitatea vizuala, viciul de refractie pot sa fie facute incepand cu varsta de trei ani si mai ales in randul acelora care au parinti care au probleme de vedere.

„Vederea binoculara (ca sa vedem cu doi ochi in acelasi timp si sa vedem in spatiu) se spune ca se formeaza in jurul varstei de doi ani. La doi ani e mai dificil sa examinezi un copil. Nu e imposibil, dar daca se constata ca exista o deviere a globului ocular, atunci se pot gasi metode si tehnici ca sa faci lucrul acesta. Dar in jurul varstei de trei ani poti sa faci o examinare a acuitatii, a viciului de refractie la copil, dar mai ales la copiii care au in familie probleme. S-au intalnit situatii in care parintele vedea cu un ochi mai bine, si cu celalalt mai rau, deci avea ambliopie (un viciu de refractie care nu a fost corectat la timp) care au spus <<Eu am o problema si am venit cu copilul!>>. Am intalnit si familii in care copilul avea probleme si nu au venit cu copilul decat de la 15 ani, cand deja era tarziu. Pana la sapte ani se poate face recuperarea vederii (daca depistezi un viciu de refractie e bine sa-l corectezi pana la varsta aceasta)”, a precizat conf. univ. dr. Speranta Schmitzer in cadrul aceluiasi interviu.

Conform recomandarilor medicului, consultul oftalmologic se recomanda sa se faca la un an de zile- mai ales in cazul persoanelor cu varsta de 40-45 de ani.

Examenul oftalmologic consta in determinarea acuitatii vizuale (vederea la distanta si la aproape cu ochelari si fara), masurarii tensiunii intraoculare, examinarea fundului de ochi, testul Schirmer, precum si analiza biomiocroscopica. in cazul celei din urma, medicul examineaza pleoapele, punctele lacrimale la o lampa cu fanta pentru a fi determinate situatiile eventualele leziuni, care, daca nu sunt depistate la timp, pot fi invalidante pentru pacient. Testul Schirmer se realizeaza pentru a determina daca pacientul are sau nu lacrimi, precum si cantitatea acestora (produsa de glandele lacrimale).

„De obicei pacientul se plange ca il jeneaza ochiul, ca are senzatia de corp strain, de prurit la nivelul ochiului, o roseata care poate sa apara, un edem la nivel pleoapelor. Multi pacienti se duc la farmacie si zic <<Ma mananca ochiul! Parca am senzatia de corp strain sub pleoapa!>> si primesc un colir cu antibiotic. De multe ori, acesta nu face decat sa-i fie mai rau ochiului sau amelioreaza foarte putin situatia. (a€¦) in ultima vreme s-a constatat prezenta ochiului uscat, adica nu exista o secretie lacrimala bazala care sa asigure lubrefierea fetei anterioare a globului ocular cu pleoapele. Atunci se produc niste leziuni fine, microscopice la nivelul corneei si ochiul, prin glanda lacrimala principala ochiul lacrimeaza. Astfel, acesta se apara. Pacientul zice <<Dar lacrimez! Cum sa spun eu ca nu am lacrimi, cand eu lacrimez?>>. Lacrimezi pentru ca ochiul se apara. (a€¦) Dandu-i antibiotic sau colir cu antibiotic sigur, ca acesta umezeste ochiul, dar medicamentele, conservantii accentueaza de fapt uscaciunea lui. (a€¦) E important de facut la examinare si un Test Schirmer, adica medicul sa vada care e secretia lacrimala, sa constate daca e o secretie lacrimala normala sau nu la nivelul ochiului”, a mai adaugat medicul.

Articolul precedentOMS: Infectia cu Campylobacter este considerata a fi cea mai frecventa cauza bacteriana a gastroenteritei umane din lume
Articolul următorStudiu: Peste 33% dintre pacientii diagnosticati cu astm bronsic pot sa nu prezinte de fapt boala