Studiu: Persoanele care au un rationament moral ridicat au un volum crescut al materiei cenusii din creier

0
51

Un nou studiu constata ca persoanele cu niveluri mai ridicate de motivare morala au un volum mai mare de materie cenusie in regiunile creierului. Acest studiu a fost legat de comportamentul social, de luarea deciziilor si de prelucrare a conflictelor, conform Medical News Today aici.

Pentru acest proiect de cercetare s-au inscris 67 studenti cu varste cuprinse intre 24-33 de ani, care faceau parte din Masters of Business Administration (MBA), programul Universitatii din Pennsylvania numit Wharton School.

Potrivit co-autorului studiului, studentii MBA au fost candidatii ideali pentru aceasta lucrare, deoarece curriculum-ul Wharton abordeaza problemele de luare a deciziilor morale si rationament.

Toti studentii au trebuit sa finalizeze testul „Definirea cauzei” care urmarea sa identifice modelele de gandire sau schema cognitiva, pe care o persoana o foloseste in timpul rationamentului moral.

Pentru test, fiecarui student i-a fost prezentata o dilema morala, cum ar fi sinuciderea asistata medical. Ei au avut de ales intre 12 raspunsuri – ratiuni pentru fiecare dilema si au fost rugati sa selecteze relevanta fiecaruia.

Studentilor le-au fost apoi atribuite 1-7 grupe de scheme cognitive bazate pe selectiile lor, fiecare grup reprezentand nivelurile ridicate de rationament moral.

Pentru a permite cercetatorilor sa determine structurile creierului legate de fiecare nivel de motivare morala s-au scanat prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) creierele studentilor.

Toti studentii au participat si la un test de personalitate. in functie de rezultat acestia au fost alocati uneia dintre cele cinci grupe, respectiv nevroza, extraversiune, deschidere spre experienta, constiinciozitate si agreabil.

Comparativ cu elevii care au avut un nivel scazut de rationament moral (adica nu au atins inca nivelul „postconventional” de rationament moral), in cazul celor care aveau un nivel ridicat de motivare morala RMN-urile au aratat un volum crescut de materie cenusie in cortexul prefrontal al creierului – zona responsabila pentru medierea gandirii contradictorii, cea prin care alegem intre rezultatele probabile corecte si gresite si predictibile.

Articolul precedentEurobarometru: Consumul de tutun in UE a scazut cu 2%
Articolul următorOMS Europa: 25,2% din nasteri sunt realizate prin operatii de cezariana