OMS Europa: 25,2% din nasteri sunt realizate prin operatii de cezariana

0
391

Operatiile de cezariana au devenit mai sigure, numarul unor astfel de interventii obstreticale a crescut dramatic, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii(OMS), pentru regiunea europeana.

in Turcia, de exemplu, peste 40% din toate nasterile sunt prin operatia de cezariana, depasind media Uniunii Europene de 25,2%.

Cezariana este considerata atat de sigura incat femeile aleg aceasta metoda de a da nastere in locul nasterii vaginale, care reprezinta un mod normal de nastere.

Anterior acestor date, OMS a precizat ca un procent de siguranta pentru astfel de interventii obstreticale este de 15%.

Exista multe motive pentru o asa crestere uimitoare a nasterilor prin operatia de cezariana, inclusiv cresterea obezitatii materne; prezentarea pelviana; conceptul de operatie prin cezariana in loc de nasterea carefoloseste forcepsul; inducerea travaliului – durata scurta; preferinta materna (liniste sau din contra, teama) si preferinta obstetricianului (programarea, generarea de venituri, complicatiile mamei din timpul sarcinii).

Desi incidenta mortalitatii si morbiditatii materne este de aproximativ cinci ori mai mare in operatia de cezariana decat incidenta mortalitatii si morbiditatii datorate nasterii vaginale, exista unele beneficii, cum ar fi ca nu exista travaliu prelungit pentru mama sau ca, prin cezariana, se permite mamei sa programeze nasterea pentru liniste sau siguranta. De asemenea, un alt beneficiu este reducerea la 5% a incontinentei urinara de stress post-operatiei de cezariana, fata de aproximativ 10% din femei care au o incontinenta urinara moderata sau severa de stress ca urmare a nasterii vaginale. in plus, exista situatii critice prin care cezariana poate fi singura salvare pentru fetus.

Provocarea pentru regiunea europeana a OMS este de a oferi fiecarei mame posibilitatea unei nasteri naturale, in conditii de siguranta si sa implice mama pe deplin in procesul de luare a deciziilor.

Gunta Lazdāne, Directorul Programului de Sanatate Sexuala si Reproductiva al OMS Europa, recomanda urmatoarele actiuni pentru a promova o nastere sigura in cea mai recenta editie a revistei intre noi, Nasterea din Europa in secolul 21: doctorul obstretician sa puna in aplicare planuri de actiune care sunt prietenoase pentru mama si nou-nascut, cum ar fi nasterea obstetricala asistata la domiciliu (acolo unde este cazul); sa se pastreze la minimum interventia asupra corpului mamei; doctorul sa promoveze mamei alaptarea nou-nascutului; doctorul sa se asigure clinic ca orientarile practice pe care mama le intreprinde sa fie astfel incat aceasta sa imbratiseze o abordare simpla de viata si nu in ultimul rand, medicul sa ajute la imbunatatirea datelor pentru toti indicatorii legati de nastere.

Lazdāne adauga ca datele incomplete sau analizele neefectuate corespunzator (conform ghidurilor) nu ajuta medicul specialist, pentru ca nu este capabil sa inteleaga pe deplin problemele care stau la baza unor posibile complicatii din timpul sarcinii, iar o remediere a acestor factori poate ajuta la imbunatatirea si consolidarea experientei nasterii.

Articolul precedentStudiu: Persoanele care au un rationament moral ridicat au un volum crescut al materiei cenusii din creier
Articolul următorStudiu: 83% dintre pacientii cu hepatita cronica de tip C necesita o imbunatatire a ingrijirilor de durata