Studiu: Pacienții cu cancer, mai puțin protejați împotriva COVID-19 după prima doză cu vaccin Pfizer

0
23

Primul studiu real efectuat pentru a vedea în ce măsură protejează vaccinurile anti-COVID-19 persoanele oncologice arată că pacienții cu cancer sunt mult mai puțin protejați împotriva bolii date de noul coronavirus, comparativ cu alte persoane, după administrarea unei singure doze de vaccin Pfizer.

Potrivit echipei de cercetare de la King’s College London și Francis Crick Institute, pacienții cu cancer ar rămâne vulnerabili în fața COVID-19 până la primirea celei de-a doua doze de vaccin, care s-a arătat că sporește protecția acestei categorii de pacienți, potrivit BBC.

Studiul nu a fost încă revizuit de alți oameni de știință, de aici și recomandarea ca persoanele care urmează un tratament pentru cancer să urmeze în continuare sfatul medicilor lor curanți.

Ad in title

Aproximativ 1,2 milioane de persoane cu risc foarte mare au prioritate pentru administrarea primei doze de vaccin în prima fază a lansării vaccinării anti-COVID-19 în Marea Britanie, care include și persoanele cu tipuri de cancer specifice.

Guvernul britanic a decis, la sfârșitul lunii decembrie 2020, să extindă distanța dintre administrarea primei și a doua doză de vaccin anti-COVID-19 de la trei la 12 săptămâni tocmai pentru a oferi mai multor oameni posibilitatea de a se vaccina.

Însă, dr. Sheeba Irshad, oncolog și autor principal al studiului de la King’s College din Londra, a declarat că descoperirile sunt „cu adevărat îngrijorătoare” și a recomandat o revizuire urgentă a momentului administrării dozelor de vaccin anti-COVID-19 pentru persoanele din grupurile extrem de vulnerabile din punct de vedere clinic, potrivit BBC.

”Până atunci, este important ca pacienții cu cancer să respecte în continuare toate măsurile de sănătate publică, cum ar fi distanțarea socială și protecția atunci când frecventează spitale, chiar și după vaccinare”, a spus dr. Sheeba Irshad.

În studiu au fost înrolați 205 persoane cu cancer, cercetătorii testând voluntarii pentru anticorpi și celule T.

Astfel, s-a constatat că la trei săptămâni după administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19 Pfizer, a fost găsit un răspuns tip anticorpi la:

  • 39% dintre persoanele cu cancer solid
  • 13% dintre persoanele cu cancer de sânge
  • 97% dintre persoanele fără cancer

La administrarea celei de-a doua doze, la o distanță de trei săptămâni după prima doză, s-a putut observa o creștere bruscă a răspunsului anticorpilor împotriva coronavirusului, până la 95%, în rândul pacienților cu cancer.

Nu de aceeași protecție au beneficiat însă pacienții care au trebuit să aștepte mai mult pentru a primi a doua doză de vaccin anti-COVID-19.

La cinci săptămâni după prima doză de vaccin s-a constatat un răspuns anticorp la:

  • 43% dintre persoanele cu cancer solid
  • 8% dintre persoanele cu cancer de sânge
  • 100% dintre persoanele fără cancer

Studiul va continua să urmărească pacienții cu cancer după vaccinarea lor timp de până la șase luni.

Articolul precedentCoronavirus: Bucureștiul a înregistrat peste 1.100 de cazuri de infectare, de la ultima raportare
Articolul următorCampanie pentru depistarea cancerului cu ajutorul unor videocapsule endoscopice, în Anglia