Studiu: Numai o persoana din cinci ia medicamentele prescrise de medic pentru hipertensiunea arteriala rezistenta

0
86

Numai o persoana din cinci ia toate medicamentele prescrise de medic pentru hipertensiunea arteriala rezistenta, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Asociatiei Americane a Inimii (AHA).

Aceasta concluzie vine in urma unui studiu al University Medical Center Utrecht in care au fost inrolate 95 de persoane supuse denervarii renale si care nu schimbau medicatia antihipertensiva si alte 44 de persoane care luau medicamente uzuale. Atat la inceputul studiului, cat si sase luni mai tarziu pacientii au purtat un monitor al tensiunii arteriale pentru a calcula media tensiunii sistolice in timpul zilei. De asemenea s-au masurat valorile tensiunii arteriale si s-au analizat probele de sange pentru a masura nivelul de medicamente- medicii nu au spus ca au evaluat aderenta persoanelor la tratamentul antihipertensiv sub recomandarea specialistului.

Cercetatorii au descoperit ca 20% dintre pacienti au luat toate medicamentele antihipertensive, in timp ce alte 20% de persoane nu luau niciun medicament pentru hipertensiunea rezistenta. in plus, 31% dintre pacienti au marit doza sau si-au diminuat-o fara ca medicul sa stie, au mai observat cercetatorii.

Totodata, dupa sase luni, tensiunea arteriala sistolica medie diurna a scazut cu doua puncte (mm Hg) in cazul pacientilor din grupul control comparativ cu aceia care au fost supusi interventiei de denervare renala – dar a ramas anormal de mare in ambele grupuri.

Aceste rezultate au fost obtinute in contextul unui studiu care urmarea sa determine daca tensiunea arteriala poate fi scazuta in cazul persoanelor cu hipertensiune arteriala rezistenta prin denervare renala, alaturi de medicatia antihipertensiva.

Denervarea renala consta in introducerea un tub subtire (cateter) intr-unul dintre vasele de sange din zona abdomenului care avanseaza prin vasele de sange pana cand intra in artera care hraneste rinichii. Apoi, prin ultrasunete se distrug sectiuni ale nervilor care trimit mesaje intre creier si rinichi, se explica in comunicatul AHA.

Articolul precedentOMS: Apa contaminata, responsabila de boli precum diareea, holera, dizenteria, febra tifoida sau poliomielita
Articolul următorDr. Adriana Sgarbura: Factorii genetici, factorii infectiosi, patologia mamei, printre cauzele avortului spontan