Dr. Adriana Sgarbura: Factorii genetici, factorii infectiosi, patologia mamei, printre cauzele avortului spontan

0
68

Avortul spotan poate avea diverse cauze, de la factori genetici, factori infectiosi la cei anatomici locali sau patologii asociate mamei. in cazul factorilor infectiosi, acestia trebuie decelati de medic inainte ca femeia sa ramana gravida, iar in ceea ce priveste factorii genetici, acestia sunt importanti mai ales daca tin de defecte de coagulare a sangelui la mama. in aceasta privinta, trombofilia este asociata cu oprirea din evolutie a sarcinii si cu avortul spontan.

„Aceste investigatii au o componenta infectioasa – se recolteaza probe pentru Ureaplasma, Mycoplasma, Chlamydia si ele trebuie investigate si negativate inainte de sarcina. Se recolteaza analize de sange, care vor depista restul zoonozelor – care sunt foarte multe si nu se manifesta. Drept urmare nu stim nici daca pacienta le are sau nu. Foarte important este accesul pe anumite determinari genetice, care pot evidentia o mostenire pe care urmatoarea gravida o are si care se refera la anumite gene defecte care conduc si defectiuni de coagulabilitate ale sangelui. Trombofiliile sunt responsabile de foarte multe sarcini oprite in evolutie, nu sunt diagnosticate la timp si atunci, oprirea evolutiei sarcinii se repeta. Dupa trei sarcini oprite din evolutie spunem ca avem o maladie abortiva. Abia dupa ce sunt diagnosticate si corectate exista sansa ducerii la termen a unei sarcini”, a explicat intr-un interviu pentru www.SanatateaTv.ro, Dr. Zorela Adriana Sgarbura, medic primar Obstetrica- Ginecologie.

Exista si modificari genetice minore care nu au consecinte nefaste asupra bunului mers al unei sarcini si nu necesita un tratament specific, insa cele grave se incheie cu avort spontan, cu oprirea evolutiei a sarcinii, cu insuficienta dezvoltare a produsului de conceptie – restrictia cresterii intrauterine.

Dupa cauzele genetice care pot duce sau nu la avortul spontan, mai sunt si anumite patologii care tin de organele genitale ale mamei, precum si acele patologii care tin de placenta sau lichid amniotic.

„O alta cauza frecventa a avortului spontan tine de capacitatea de contentie a uterului, adica de capacitatea lui de a mentine sarcina. Intrarea in uter se face prin colul uterin sau canalul cervical. Canalul cervical in timpul sarcinii este lung si inchis. in momentul in care exista o insuficienta cervico-istmica, colul uterin devine incompetent – deci el se scurteaza, se deschide si nu mai poate sa asigure contentia corecta a produsului de conceptie in uter, iar mediul vaginal vine in contact cu membranele amniotice, le fragilizeaza, le infecteaza si exista riscul rupturii spontane de membrane, cu pierdere de lichid amniotic. Ruptura de membrane este urmata intotdeauna de evacuarea sarcinii, deci de un avort. Aceste tipuri de avorturi sunt caracteristice trimestrului al doilea de sarcina. Daca avorturile genetice – avorturile date de defect al produsului de conceptie, sunt apanajul sarcinii mici, deci a unei sarcini de 5-6 de saptamani, acestea sunt apanajul trimestrului 2, a unor sarcini mai mari”, a mai mentionat medicul in cadrul aceluiasi interviu.

Specialistul a subliniat ca orice avort spontan trebuie elucidat pana la urmatoarea sarcina. Mai precis, acesta a indicat importanta identificarii factorilor care au dus la un avort spontan. in plus, cu ocazia avortului se poate preleva fragment din tesutul embrionar in care pot fi depistate anumite anomalii.

Referitor la factorii anatomici locali implicati in aparitia avortului spontan, cum ar fi insuficienta cervico-istmica, infantilism uterim sau uterul malformat, un uter cu sept, un uter bicorn exista premisele repetarii avortului spontan. De asemenea, anumiti factori tin de gradul de extensie a uterului la produsul de conceptie – la fat- pot conduce si ei incetarea evolutiei sarcinii.

„De obicei, gradul de extensie al uterului la continut creste si atunci avortul se va produce din ce in ce mai tarziu, cu sansa ca la un moment dat sa ajungi la limita de viabilitate a fatului. Este vorba de o dezvoltare a muschiului uterin in cadrul unui uter infantil, cu fiecare sarcina – sub impulsul hormonal al fiecarei sarcini. (a€¦) Dupa un avort, femeia poate incerca sa ramana gravida dupa un an de zile, pentru ca am timp sa identific factorii care au dus la avort si sa-i corectez si spatiez destul de bine nasterea pentru ca aceste lucruri sa iasa de sub incidenta repetabilitatii”, a adaugat Dr. Zorela Adriana Sgarbura.

Articolul precedentStudiu: Numai o persoana din cinci ia medicamentele prescrise de medic pentru hipertensiunea arteriala rezistenta
Articolul următorStudiu: Persoanele cu scaderi bruste ale valorilor tensiunii arteriale ar putea avea un risc crescut de a dezvolta dementa