Studiu: Persoanele cu scaderi bruste ale valorilor tensiunii arteriale ar putea avea un risc crescut de a dezvolta dementa

0
47

Episoadele temporare sau ameteala cauzata de lumina cand stati in picioare sunt cateva din semnele care indica afectarea circulatiei sanguine cu localizare cerebrala, cu consecinte in timp. Astfel, oamenii de varsta mijlocie care se confrunta cu scaderi bruste ale tensiunii arteriale, care de multe ori provoaca ameteli la ridicarea in picioare, pot prezenta un risc crescut de a dezvolta un declin cognitiv si dementa peste 20 de ani, se precizeaza intr-un comunicat de presa al scolii de Sanatate Publica Johns Hopkins Bloomberg.

Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat datele provenind de la o cohorta ARIC (un studiu observational american) in care au fost inrolate in anul 1987 peste 15.700 de persoane, cu varste cuprinse intre 45 si 64 de ani. Pentru acest studiu au fost eligibili 11.503 de participanti care nu au avut antecedente de boli cardiace coronariene sau de accident vascular cerebral. Dupa ce au stat 20 de minute in pozitie culcata, cercetatorii au masurat valoarea tensiunii arteriale a participantilor dupa ce s-au ridicat in picioare.

Hipotensiunea arteriala ortostatica a fost definita ca fiind o scadere de 20 mm Hg sau mai mult a tensiunii arteriale sistolice sau o scadere cu 10 mm Hg sau mai mult a tensiunii arteriale diastolice, se mentioneaza in acelasi comunicat. Din totalul participantilor la studiu, aproximativ 6% sau 703 de persoane au indeplinit masuratorile definitiei.

Acesti participanti, care au avut in medie varsta de 54 de ani (la inscrierea in studiu) au continuat sa fie monitorizati in urmatorii 20 de ani sau mai mult. Persoanele cu hipotensiune arteriala ortostatica la prima vizita au prezentat cu 40% mai multe sanse de a dezvolta dementa decat subiectii care nu aveau valori scazute ale tensiunii arteriale. De asemenea, hipotensiunea arteriala ortostatica a mai fost incriminata si in declinul congnitiv, respectiv persoanele prezentand in acest caz o crestere a riscului cu 15%.

Specialistii atrag atentia ca acest studiu este unul observational, drept pentru care nu pot stabili clar daca hipotensiunea ortostatica a fost un indicator al unei altei boli subiacente sau daca scaderea tensiunii arteriale in sine este cauza dementei. Desi, cu toate aceste treceri temporare ale valorii tensiunii arteriale, este posibil ca reducerea fluxului sanguin cerebral sa aiba consecinte pe termen lung. O alta limitare a studiului a fost aceea ca nu se cunoaste daca acesti participanti au mai prezentat probleme cu hipotensiune arteriala ortostatica pe parcursul mai multor ani sau daca acestea au fost doar episoade scurte – subiectii nu au fost testati in timp din nou.

Articolul precedentDr. Adriana Sgarbura: Factorii genetici, factorii infectiosi, patologia mamei, printre cauzele avortului spontan
Articolul următorAHA atrage atentia ca suplimentele din ulei de peste nu previn bolile cardiovasculare, dar ar putea scadea usor riscul deceselor