Studiu: Noi markeri urinari pot ajuta in detectarea si diagnosticarea prematura a cancerului pancreatic

0
52

Un studiu american publicat de curand de Clinical Cancer Research arata 3 indicatori – markeri care indica inceputurile formarii unui cancer pancreatic.

Pentru studiu s-au folosit 488 probe de urina, din care 192 proveneau de la pacienti cu cancer pancreatic, 92 de probe de urina de la pacientii cu pancreatita cronica si 87 de probe de urina de la persoane clinic sanatoase. in plus, 117 probe de urina proveneau de la pacientii cu boli ale ficatului si vezicii biliare.

Din cele 1.500 de proteine gasite in probele de urina, echipa de cercetarori Crnogorac-Jurcevic s-a concentrat pe trei proteine – markeri, si anume LYVE1, REG1A si TFF1.

Cercetatorii au descoperit ca pacientii cu cancer pancreatic aveau niveluri ridicate ale acestor trei proteine in comparatie cu pacientii sanatosi sau la pacientii cu pancreatita cronica.

Folosind cele trei proteine, cercetatorii au fost capabili sa detecteze precoce stadiul cancerului pancreatic in peste 90% din cazuri.

Acest studiu vine in sprijinul pacientilor. O interventie chirurgicala ar creste rata de supravietuire.

Desi cauza cancerului pancreatic nu este cunoscuta, persoanele aflate la risc sunt persoanele cu un istoric familial de boala, fumatorii, oamenii obezi si peste cei in varsta de peste 50 diagnosticati recent cu diabet.

Articolul precedentDoliu in medicina si cercetarea medicala romaneasca – Acad. Laurentiu M. Popescu s-a stins din viata
Articolul următorLectori universitari de renume din tara si strainatate prezenti la Şcoala de Vara Neurodiab 2015, 17-18 iulie 2015