Studiu: Nivelul cortizolului din firele de par ale femeilor care fac tratament FIV poate prezice sansele de reusita a sarcinii

0
52

Nivelul cortizolului sau „hormonul stresului” masurat din firele de par ale femeilor care urmeaza un tratament de fertilizare in vitro (FIV) poate prezice probabilitatea ca acestea sa ramana insarcinate, au aratat oamenii de stiinta ai Universitatii din Nottingham.

intr-un nou studiu realizat in acest sens, au fost luate sub observatie 134 de femei care urmau un protocol de tratament pentru fertilizarea in vitro (FIV). Aceste femei au fost distribuite in doua grupe, carora li s-au masurat nivelurile de cortizol atat din saliva, din doua in doua zile, cat si din parul din spatele capului. Diferentele dintre cele doua metode au aratat ca femeile care prezentau niveluri crescute de cortizol masurate din firele de par au prezentat cu aproape o treime mai putine sanse de a concepe un copil.

Prin aceasta tehnica medicii au posibilitatea de a masura functia hormonala cumulativa pentru ultimele 3-6 luni. Altfel spus, masurarea nivelului de cortizol din firele de par reprezinta o masura mai fiabila a functiei hormonale, comparativ cu alte tehnici care utilizeaza saliva, sange si urina, dar care masoara doar nivelurile pe termen scurt ale hormonului.

Articolul precedentStudiu: Exercitiile fizice regulate pot proteja impotriva pierderilor de memorie
Articolul următorStudiu: Aparitia schizofreniei este asociata cu abuzul de alcool sau de droguri