Studiu: Aparitia schizofreniei este asociata cu abuzul de alcool sau de droguri

0
318

Riscul crescut al aparitei schizofreniei este asociat cu abuzul de alcool si de droguri, potrivit unui studiu al Spitalului Universitar din Copenhaga si al Centrului de Boli Mentale din Danemarca.

Mai precis, oamenii de stiinta au folosit datele a 3,133,968 persoane, nascute intre anii 1955-1999, din registrele la nivel national daneze. in total, au fost identificate peste 200.000 de cazuri de abuzuri de substante ilegale si peste 21.000 de persoane diagnosticate cu schizofrenie.

in baza de date s-au inclus sexul, mediul de provenienta (urban/rural), daca persoanele au primit si alte diagnostice psihiatrice, statutul economic al parintilor, antecedentele psihiatrice, respectiv daca a existat un co-abuz de substante – mai multe substante ilegale folosite in aceeasi doza.

Rezultatele au aratat ca utilizarea abuziva a oricarui drog a crescut riscul de a dezvolta schizofrenie. Mai exact, riscul crescut de a dezvolta schizofrenie a fost, in urma consumului de:

a· Canabis: 5,2 ori mai mare

a· Alcool: 3,4 ori mai mare

a· Medicamente halucinogene: de 1,9 ori mai mare

a· Sedative: 1,7 ori mai mare

a· Amfetamine: 1,24 ori mai mare

a· Alte substante: 2,8 or mai mare

in ceea ce priveste abuzul parental de droguri, acesta a fost impartit in doua categorii – pentru persoanele diagnosticate cu schizofrenie inainte de nastere si dupa nastere. Persoanele diagnosticate cu schizofrenie au fost inregistrate din Registrul Danez de Cercetare de Psihiatrie.

in privinta mamei si copilului, rezultatele au aratat ca fie diagnosticati inainte, fie dupa nastere, canabisul a crescut riscul aparitiei schizofreniei in randul descendentilor. Mai exact, pentru mamele care au folosit canabis, riscul a fost de sase ori mai mare, iar pentru tatal care consumat canabis inainte de conceptie, riscul aparitiei schizofreniei la copil a fost de 5,5 ori mai mare.

Referitor la abuzul de alcool, rezultatele au aratat ca abuzul matern inainte de nasterea copilului a fost asociat cu un risc de 5,6 ori mai mare pentru ca copilul sa dezvolte schizofrenie. Cu toate acestea, un abuz matern de alcool dupa nastere a scazut la jumatate riscul ca copilul sa dezvolte schizofrenie. Similar, un abuz de alcool al tatilor creste de 4.4 ori riscul transmiterii schizofreniei copilului inainte de nastere, iar riscul post-nastere, cu 1,8 ori, potrivit aceluiasi studiu.

Articolul precedentStudiu: Nivelul cortizolului din firele de par ale femeilor care fac tratament FIV poate prezice sansele de reusita a sarcinii
Articolul următorAAP: Sindromul mortii subite a sugarului poate aparea si la 4 luni dupa nastere, din cauza mai multor factori evitabili