Studiu: Exercitiile fizice regulate pot proteja impotriva pierderilor de memorie

0
22

Studiile au aratat ca exercitiile fizice regulate pot proteja impotriva pierderilor de memorie, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Universitatii British Columbia (Canada). Oamenii de stiinta au evaluat efectul pe care exercitiile fizice il au asupra functiei cognitive de zi cu zi in randul a 70 de adulti cu varsta de 74 de ani ce prezentau o deficienta cognitiva vasculara medie.

Participantii studiului au fost impartiti in doua grupuri: primul grup a participat la o ora de exercitii, de trei ori pe saptamana, pe o durata de 6 luni, in timp ce grupul al doilea a primit informatii lunare despre o dieta sanatoasa si viata cognitiva activa, insa nicio informatie cu privire la efectul exercitiilor fizice regulate.

Abilitatile generale de gandire, competentele functiei de coordonare – cum ar fi planificarea si organizarea sarcinilor de zi cu zi – au fost evaluate in randul ambelor grupe atat inainte de studiu, dar si la finalizarea studiului, iar apoi 6 luni mai tarziu.

Ad in title

Rezultatele au aratat ca, spre deosebire de grupul care nu a facut exercitii fizice, grupul 1 a inregistrat o imbunatatire a tensiunii arteriale, precum si o imbunatatire a testelor care masoara capacitatea globala cardiovasculara prin evaluarea timp de 6 minute a mersului pe jos. Aceasta constatare a fost legata si cu faptul ca hipertensiunea arteriala ramane un factor de risc pentru dezvoltarea deficientelor cognitive vasculare, se arata in acelasi comunicat. Mai precis, echipa de cercetatori a descoperit ca oamenii din grupul 1 si-au imbunatatit testul de ansamblu de gandire cu 1,7 puncte, comparativ cu cei care nu au efectuat nicio activitate fizica.

Dupa incetarea programului de exercitii fizice insa, la evaluarea de 6 luni de la studiu, scorurile lor au fost aceleasi in ambele grupuri de participanti.

Articolul precedentStudiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos
Articolul următorStudiu: Nivelul cortizolului din firele de par ale femeilor care fac tratament FIV poate prezice sansele de reusita a sarcinii