Studiu: Mare parte din romani considera ca sistemul de sanatate din Romania discrimineaza pacientii

0
48

90% dintre romanii inclusi in Studiul numit a€œSocietatea romaneasca si afectiunile cronice” considera ca viata unui pacient din tara noastra diagnosticat cu boli cronice este dificila sau foarte dificila. Principalele motive invocate sunt accesul limitat la un tratament corespunzator (47,11%) si accesul limitat la servicii medicale (16,33%). De asemenea, respondentii considera ca fiind contagioase si cu un risc ridicat de expunere si transmitere boli precum infectia cronica cu HIV (74,33%), tuberculoza (66,5%) si hepatita cronica (56,8%).

in acest context, 9% dintre ei au declarat ca ar evita interactiunea cu persoanele care sufera de boli cronice, iar 91,1% nu ar face acest lucru. Atunci cand vine vorba interactiunea copilului lor cu un coleg suferind de o boala cronica, doar 57,6% afirma ca nu ar impune restrictii.

Totodata studiul a mai aratat ca 84,96% dintre respondenti cunosc ce inseamna o boala cronica, iar 62,96% au in familie sau printre cunoscuti persoane cu boli cronice precum hepatita cronica, boli cardiovasculare, HIV, boala Alzheimer, Boala Parkinson, TBC, psoriasis, diabet, boli reumatismale autoimume, cancer, scleroza multipla, boli inflamatorii intestinale, boli rare, etc.

in ceea ce priveste discriminarea anumitor categorii de pacienti, peste 36% dintre respondenti considera ca anumite categorii de bolnavi sunt discriminate de catre societate, in timp ce aproximativ 58% au raspuns „Nu stiua€œ la aceasta intrebare. Doar 5,8% dintre romani cred ca nu exista discriminare pentru anumite categorii de bolnavi. Mai mult, peste 73,2% dintre respondenti considera ca sistemul de sanatate din Romania discrimineaza pacientii. Cel putin 1 din 10 romani a intrat cel putin o data in contact cu bolnavi cronici discriminati de societate.

in opinia participantilor la studiu, cancerul este considerat ca fiind boala cea mai grava, urmat fiind de infectia cronica cu HIV, scleroza multipla, Alzheimer si boala Parkinson.

a€œAm realizat acest studiu din dorinta de a vedea cum sunt priviti pacientii cronici, daca exista discriminare vis-a -vis de ei. Multi dintre respondenti stiu ce sunt afectiunile cronice si nu ar evita sa interactioneze cu acesti pacienti. Totusi, este interesant ca foarte multi considera ca sistemul de sanatate si societatea discrimineaza pacientii”, a declarat Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Studiul „Societatea romaneasca si afectiunile cronicea€œ a fost derulat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, in perioada 25 martie – 6 aprilie 2015.

Mai multe detalii gasiti pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentOMS: 25 Aprilie – Ziua Mondiala a Malariei
Articolul următorHawaii poate deveni primul stat care interzice comercializarea oricaror forme de tigari tinerilor sub 21 de ani