Statistici: Incidenta cancerului de piele a crescut cu peste 200% in ultimii 10 ani

0
229

Radiatiile solare sunt cauza principala pentru cancerul de piele, cancerele de ochi si cataracta. Odata cu venirea primaverii ne bucuram de aparitia soarelui si salutam vremea buna, care ne permite sa petrecem mai mult timp in aer liber.

Trebuie sa avem in vedere faptul ca in aceasta perioada, cand avem senzatia ca

soarele nu este puternic, ne expunem de fapt cel mai mult riscurilor radiatilor solare.

a€œIncidenta cancerului de piele a crescut cu peste 200% in ultimii 10 ani! Astfel, cancerul de piele a ajuns pe locul 1 in topul cancerelor din Romania, mai frecvent decat cancerele de prostata, plaman, san si colon luate impreuna. Iar soarele este principalul vinovat pentru aceste cifre alarmante!”, atrage atentia Dan Georgescu, medic oftalmolog specializat in chirurgie oculoplastica.

Radiatiile solare au numeroase efecte nocive asupra organismului uman. Astfel, soarele este principalul factor pentru imbatranirea pielii, provocand modificarea texturii, a culorii, aparitia petelor si a ridurilor superficiale.

in acelasi context, determina aparitia cancerelor de piele, precum carcinomul bazocelular (cel mai frecvent cancer de piele, insa cu cea mai buna rata de supravietuire, pentru ca nu metastazeaza), carcinomul spinocelular (al doilea ca frecventa, dar poate metastaza si creste mai rapid) sau melanomul malign, cel mai rar, dar si cel mai letal, pentru ca metastazeaza devreme.

Mai sunt de mentionat cancerele de ochi, dintre care melanomul coroidian este cel mai frecvent si mai letal, sau melanomul irisului, intalnit mai rar, dar care poate, de asemenea, metastaza. Nu in ultimul rand, riscul aparitiei cataractei creste exponential in urma expunerii la soare. Acesta este motivul pentru care populatiile care locuiesc la altitudine, de exemplu in Nepal, au o rata foarte mare, peste 90%, de cataracta precoce.

„Capitalul solar reprezinta cantitatea de radiatii ultraviolete pe care le poate absorbi pielea pe parcursul vietii si variaza de la persoana la persoana, in functie de piele. stiati ca pierdem 90% din capitalul solar pana la varsta de 20 ani? De aceea este vital sa ne protejam intotdeauna corespunzator pielea si ochii! Iar regula principala este utilizarea cremei de soare cu protectie UV, cu SPF minim 25, care trebuie aplicata cu regularitate inainte de a ne expune razelor soarelui, fie ca iesim la iarba verde sau la o simpla plimbare in parc. Este foarte important sa acoperim astfel orice suprafata expusa a pielii, inclusive fata si in special pleoapele. O atentie sporita trebuie acordata celor mici, care nu trebuie sa iasa din casa fara protectie solara! De asemenea, nu trebuie sa uitam de ochelarii de soare cu protectie UV, pentru a contracara si efectele nocive la nivel ocular.” completeaza dr. Dan Georgescu.

Primele simptome care trebuie sa ne alarmeze si sa ne trimita la medic sunt: leziunile cutanate care sangereaza sau nu se vindeca, prezente pe orice suprafata a pielii, inclusiv pe fata; orice leziune care isi modifica marimea sau culoarea, sau care prezinta zone de culori diferite; modificari ale vederii care pot varia de la vederea tulbure si pana la pierderea completa a vederii.

a€œExista si persoane care au risc crescut de aparitie a cancerelor de piele sau ochi. Astfel persoanele cu tenul deschis, care nu se bronzeaza, ci se inrosesc sau se ard la expunerea la soare sunt mai expuse riscului de cancer de piele. De asemenea, recomanđ atentie sporita persoanelor care prezinta alunite sau pete pigmentare pe suprafata corpului. in plus, persoanele cu ochii albastri au mai putin pigment in iris, ceea ce inseamna o protectie scazuta a retinei, deci o posibilitate mai mare de a dezvolta afectiuni oculare din cauza radiatiilor solare”, avertizeaza dr. Dan Georgescu.

Pentru a preveni si a trata cat mai curand posibilele afectiuni cauzate de radiatiile solare medicii recomanda efectuarea unui control a oricarei alunite sau leziuni suspecte, la un chirurg specializat: oftalmolog oculoplastician pentru cele prezente pe fata, dermatolog pentru semnele aparute la nivelul corpului.

in functie de consult se va efectua biopsia pentru diagnostic si, daca este cazul, se va recomanda excizarea.

Articolul precedentOMS: 25 Aprilie – Ziua Mondiala a Malariei
Articolul următorHawaii poate deveni primul stat care interzice comercializarea oricaror forme de tigari tinerilor sub 21 de ani