Aproape 400 de gorjeni si-au testat gratuit glicemia in cadrul Campaniei Nationale Controleaza-ti Diabetul, Editia Targu-Jiu

0
23

Aproape 400 de gorjeni si-au testat gratuit glicemia si hemoglobina glicozilata intr-o singura zi la Targu-Jiu. Actiunea de depistare precoce a diabetului derulata sambata, 18 aprilie 2015, a facut parte din cea de-a VIII-a editie a Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul” organizata stiintific de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Targu-Jiu.

Dintre persoanele testate, aproximativ 13% au fost descoperite cu glicemia peste limitele normale, reprezentand posibile noi cazuri de diabet care trebuie confirmate, insa, ulterior cu un nou test.

Aceste date reconfirma practic studiul PREDATORR, care a indicat o prevalenta a diabetului zaharat de 12,1% in regiunea Sud Vest din care face parte si judetul Gorj.

Ad in title

„Chiar daca testarea s-a desfasurat intr-o singura zi, acest tip de actiuni este deosebit de important prin prisma mesajelor pe care le transmite: efectuarea de analizele periodic, precum si importanta depistarii precoce a diabetului in lupta impotriva acestei afectiuni”, a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Pe langa o alimentatie corespunzatoare, practicarea miscarii zilnice este un mod simplu si eficient de a preveni diabetul. Conform Federatiei Internationale de Diabet, practicarea de 30 de minute de exercitii fizice in fiecare zi reduce cu 40% riscul de instalare a diabetului zaharat de tip 2.

Un alt punct important al Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul” il reprezinta preventia diabetului zaharat. Astfel, in incinta Shopping City Targu-Jiu, trupa de dans Galactic Crew Junior a Şcolii Populare de Arta locale a facut o demonstratie de dans, subliniind importanta practicarii miscarii zilnice si a adoptarii unui stil de viata sanatos.

„Ma bucur ca orasul lui Brancusi s-a alaturat campaniei de lupta impotriva diabetului! Este nevoie de astfel de actiuni si ii indemn pe toti gorjenii sa nu neglijeze efectuarea periodica de analize si sa acorde mare atentie stilului de viata”, a spus dr. Lucretia Pircalaboiu, sef al Centrului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Targu-Jiu.

Campania Nationale „Controleaza-ti Diabetul” vizeaza si constientizarea problemelor cu care se confrunta persoanele cu diabet din Romania, precum si imbunatatirea calitatii vietii acestora. Pentru ca mesajele legate de preventie si control in diabet sa fie cat mai bine diseminate, in cadrul campaniei a fost organizata si o conferinta de presa la care au luat parte reputati diabetologi din Romania impreuna cu reprezentantii autoritatilor.

La fel ca in cazul editiilor precedente ale Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul”, editia Targu-Jiu a inclus si o manifestare adresata exclusiv profesionistilor din domeniul medical care s-a bucurat de un mare interes.

Peste 120 de cadre medicale au participat la Cursul Diabet, Sindrom metabolic si alte boli legate de nutritie (DIAMOND – Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition – related Diseases), organizat stiintific de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, unde nume de referinta din diabetologia romaneasca au prezentat cele mai noi informatii pentru practica medicala curenta a participantilor.

Organizator stiintific: Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Partener local: Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Targu-Jiu

Parteneri Institutionali: Primaria Municipiului Targu-Jiu, Institutia Prefectului – Judetul Gorj, Consiliul Judetean Gorj

Sponsor principal: Astra Zeneca

Sponsor Aur: MSD Diabetes

Parteneri Bronz: Alfa Wassermann, Worwag Pharma

Partener: Servier

Articolul precedentOMS: 25 Aprilie – Ziua Mondiala a Malariei
Articolul următorHawaii poate deveni primul stat care interzice comercializarea oricaror forme de tigari tinerilor sub 21 de ani