Hawaii poate deveni primul stat care interzice comercializarea oricaror forme de tigari tinerilor sub 21 de ani

0
214

Fumatul este consecinta negativa a modernizarii societatii. Statisticile dau avize negative fumatului ca atat ca activitate activa cat si pasiva. Astfel, fumatul ramane principala cauza a multor boli respiratorii, cardiovasculare, neurologice, dermatologice, pediatrice, neonatologice, sexuale, nefrologice, gastrice etc.

in martie, Institutul de Medicina (OIM) a lansat un nou raport care a gasit cresterea varstei minime de cumparare legale la cel putin 21 de ani o solutie in prevenirea multor boli. Astfel, autoritatile si cadrele medicale spera ca se vor reduce in mod semnificativ ratele de fumat.

OIM a concluzionat ca 223.000 de decese in randul persoanelor nascute intre 2000-2019 ar putea fi astfel prevenite, dintre care 50.000 din decese ar fi cauzate de cancer pulmonar.

in Statele Unite ale Americii 95% din fumatorii adulti au inceput sa fumeze inainte de a implini 21 de ani. Companiile de tutun cheltuie 27.4 milioane dolari anual, iar in Hawaii acestea comercializeaza produsele mortale si de dependenta. Astfel, se constata ca tinerii adulti de 18 – 21 ani sunt vizati in mod special de catre industria tutunului.

Tutunul este cauza principala cauza de boala, de invaliditate si deces in Statele Unite. De asemenea, fumatul este responsabil pentru 480000 de decese pe an si peste 289 miliarde dolari in costuri de asistenta medicala si a pierderii de productivitate.

in Hawaii, consumul de tutun este responsabil pentru 526 milioane dolari insemnand cheltuieli de asistenta medicala in fiecare an. in prezent, 10,4 % din elevii de liceu din Hawaii fumeaza.

Conform Asociatiei Americane a Plamanului nu s-au dovedit eficiente penalizarile firmelor care comercializeaza tigari pentru a preveni tabagismul in randul tinerilor.

a€œAsociatia Americana a Plamanului saluta legiuitorul din Hawaii pentru ca vrea sa faca istorie cu trecerea in etapa finala a legislatiei pentru a interzice vanzarea produselor din tutun – inclusiv tigari , trabucuri si e- tigari – pentru oricine sub varsta de 21. Aceasta legislatie este sustinuta de sapte din zece alegatori din Hawaii, si va deveni lege daca Guvernatorul David Ige semneaza legislatia, ceea ce va face Hawaii sa fie primul stat din Natiune care creste varsta de vanzari de tutun la 21. Acest pas indraznet va reduce fumatul in randul tinerilor, este facut pentru a salva vieti si de a ajuta ca urmatoarea generatie de rezidenti din Hawaii sa traiasca fara tutun”, conform declaratiei ce apartine lui Harold P. Wimmer, Presedinte si CEO al National American Lung Association.

La noi in tara vocea tinerilor, prin Forumul Tinerilor din Romania alaturi de partenerii sai din Coalitia Romania Respira, solicita membrilor Parlamentului adoptarea unei legislatii adecvate in domeniul controlului efectelor daunatoare ale tutunului, care sa aiba la baza:

– respectarea drepturilor constitutionale la sanatate, loc de munca sanatos si libertatea de miscare prin asigurarea protectiei celor expusi la fumul de tigara indiferent de statutul lor de fumatori sau nefumatori.

– adoptarea de urgenta a unor prevederi legale prin care fumatul sa fie interzis in toate spatiile publice inchise, la locul de munca, in parcuri, pe plaje, in restaurante si cafenele, precum si in locurile de joaca pentru copii si spatiile in care se practica sportul, indiferent daca sunt in spatii inchise sau deschise.

Articolul precedentAproape 400 de gorjeni si-au testat gratuit glicemia in cadrul Campaniei Nationale Controleaza-ti Diabetul, Editia Targu-Jiu
Articolul următorPremiile de Excelenta in Medicina 2015