OMS Europa: Studiul OMS arata costuri imense pentru Europa din cauza poluarii aerului

0
54

Esalonarea pentru Europa din SUA a 1.6 bilioane dolari este costul economic al deceselor premature de aproximativ 600 000 de oameni cauzate de poluarea aerului in regiunea europeana conform primului studiu realizat vreodata in acest sens. Suma este aproape egala cu o zecime din produsul intern brut (PIB) al intregii Uniunii Europene in 2013.

Noul studiu a fost publicat astazi de Biroul Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) pentru a marca si 3 zile de intalniri la nivel inalt cu privire a deschiderii departamentului mediului si sanatatii in Europa.

Peste 200 de reprezentanti din tarile europene si organizatiilor guvernamentale internationale si non-guvernamentale s-au adunat in Haifa, Israel, la 28-30 aprilie 2015 pentru a vedea realizarile, lacunele, provocarile si stabilirea prioritatilor viitoare in acest context ingrijorator.

” Piatra de temelie o constituie efectele poluarii aerului asupra sanatatii. Dovezile din prezent ne ofera factori de decizie la nivelul intregului guvern cu un motiv intemeiat de a actiona. in cazul in care diferite sectoare vin impreuna in acest scop, vom salva nu numai mai multe vieti, dar vom obtine, de asemenea, rezultate masurate si in sume uimitoare de bani.”, spune dr Zsuzsanna Jakab, Director Regional pentru OMS Europa.

Peste 90% dintre cetatenii din regiunea europeana sunt expusi la niveluri anuale ale pulberilor in suspensie in aer liber, la niveluri mult mai ridicate fata de orientarile de calitate a aerului ale OMS. Acest lucru a reprezentat 482 000 de decese premature in 2012 de cauza cardiaca si boli respiratorii, conditii ale vaselor de sange si accidentelor vasculare cerebrale si cancer pulmonar. in acelasi an , poluarea aerului din interior a dus la o suplimentare de 117 200 de decese premature, de cinci ori mai multe in tarile cu venituri mici si medii decat in tarile cu venituri mari.

Costurile efecte asupra sanatatii de poluare a aerului constituie doar o variabila in numeroasele studii care vor oferi dovezi privind impactul asupra mediului, asupra sanatatii.

Un alt raport nou, imbunatatirea mediului si a sanatatii in Europa : cat de departe am ajuns? publicat in comun de catre OMS si UNECE, informeaza ca unul din patru europeni e bolnav sau moare prematur din cauza poluarii mediului.

Datele din mai multe studii realizate in domeniile tematice prioritare, cum ar fi apa si canalizarea, calitatea aerului, habitatul de zi cu zi al copiilor, conditiile de lucru cu produsele chimice si azbest si efectul lor asupra mediului, schimbarile climatice si inegalitatile din domeniul sanatatii arata ca in timp ce progresul a fost remarcabil, acesta e nemeritat.

Articolul precedentAproape 400 de gorjeni si-au testat gratuit glicemia in cadrul Campaniei Nationale Controleaza-ti Diabetul, Editia Targu-Jiu
Articolul următorPremiile de Excelenta in Medicina 2015