Societatea Europeana de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase: Bacteriile rezistente duc la o ineficienta a antibioticelor

0
71

Societatea Europeana de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase (ESCMID) a prezis o „apocalipsa de antibiotice pana in 2025, odata cu raspandirea bacteriilor rezistente din Grecia si Africa de Nord.”

Acesta este titlul comunicatului de presa care aduce in atentie evaluarea riscurilor, schimbului de cunostinte si bune practici in lupta impotriva bolilor infectioase.

Situatia creata de consumul necontrolat de antibiotice de catre populatie va fi dezbatuta de unii dintre cei mai mari specialisti in domeniul bolilor infectioase in cadrul celui de al XXV-lea Congres European de la Copenhaga, ce va avea loc in perioada 25-28 aprilie 2015, in vederea gasirii unor solutii pentru rezolvarea acestei probleme grave.

Conform statisticilor (datand din 2009 si pana in prezent), intre 25 000-30 000 de europeni mor in fiecare an din cauza rezistentei antimicrobiene. Numarul total de decese depaseste acum 400 000.

ESCMID estimeaza ca in urmatorul deceniu, numarul de decese in Europa ar putea ajunge la 50 000 pe an. Pozitia internationala este si mai critica, pana in 2050, evaluand numarul deceselor anuale la 10 milioane de morti. Acest numar este mai mare decat in cazul deceselor provocate de cancer, diabet si accidente rutiere.

O situatie speciala o constituie Franta, pentru care Patrice Nordmann, specialist ESCMID pentru Hexagon si profesor de microbiologie la Universitatea din Freiburg atesta ca ” Avem o problema majora de rezistenta la antibiotice, dat fiind faptul ca bacteriile rezistente care au venit din tari straine s-au raspandit mai mult aici – mai ales din cauza relatiei noastre speciale cu populatia din Africa de Nord, ceea ce face ca aici sa fie un important rezervor de bacterii multidrog rezistente.”

Statele europene cele mai afectate sunt in prezent Grecia, Spania si Italia care se confrunta cu un numar tot mai mare de bacterii ce devin rezistente la tot mai multe antibiotice.

Bacteriile antimicrobiene rezistente, parazitii, virusurile si ciupercile, prezinta o amenintare care determina guvernele din intreaga lume sa se concentreze mai mult pe aceasta problema.

Articolul precedentOMS: 25 Aprilie – Ziua Mondiala a Malariei
Articolul următorHawaii poate deveni primul stat care interzice comercializarea oricaror forme de tigari tinerilor sub 21 de ani