Studiu: Mai mult de jumatate dintre adultii romani sunt supraponderali si obezi

0
4

Peste 55% dintre adultii din Romania au probleme cu greutatea, se arata intr-un studiu efectuat, anul acesta, la cererea unui Centru de chirurgie bariatrica din Romania. Procentul este in crestere cu 5% fata de o cercetare realizata in urma cu patru ani.

„Obezitatea este o boala deja larg raspandita la nivel mondial, specifica secolului actual. Datele studiului efectuat ne arata ce obiceiuri defectuoase atrag cu sine kilograme in plus pentru romani, de la un an la altul.”, explica prof. dr. Catalin Copaescu, fondatorul chirurgiei obezitatii laparoscopice in Romania, in comunicatul de presa.

Potrivit studiului, 36,7% dintre romani considera ca au „doar cateva kilograme nedorite” si doar aproximativ 8% dintre respondenti declara ca „se confrunta cu probleme serioase de greutate”. Cand vine vorba insa de calcularea Indicelui de Masa Corporala, studiul arata ca de fapt mai bine de 20% dintre romani sunt deja trecuti de pragul obezitatii (IMC > 30).

„Subestimarea problemelor de greutate, prin raportarea la Indicele de Masa Corporala, indica o perspectiva duala asupra modului in care romanii isi percep problemele de greutate. Obezitatea este o boala cronica, cu implicatii severe asupra calitatii vietii, ca atare este nevoie sa fim constienti de existenta ei pentru a o putea trata in consecinta, pe termen lung”, atrage atentia prof. dr. Catalin Copaescu.

Specialistii atrag atentia ca problemele de greutate au sporit numarul persoanelor care sufera de boli asociate obezitatii. Potrivit datelor, 30,4% dintre romanii cu greutate au diabet zaharat tip 2, hipertensiune arteriala sau dureri articulare.

Articolul precedentO dieta bogata in Omega-6 poate reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2
Articolul următorAproximativ 280 de bucuresteni au facut testele pentru Hepatita C in aceasta dimineata