Studiu: Interventia precoce a parintilor poate reduce simptomele copiilor cu autism. Efectele au persistat si dupa 6 ani

0
144

O interventie precoce a parintilor prin comunicarea cu copilul lor cu autism ar putea reduce simptomele bolii si avea efecte pe termen lung potrivit unui studiu realizat de Universitatea Manchester, alaturi de Kinga€™s College London si Universtitatea Newcastle.

Oamenii de stiinta au inclus in studiul initial 152 de copii cu varste intre 2-4 ani, cu autism si care au fost impartiti in doua grupe – care au beneficiat de interventia parentala si care au urmat terapia obisnuita. Dupa 6 ani de la demararea cercetarii a fost facuta o reevaluare a acelorasi copii.

La aceasta reevaluare au venit 80% sau 121 dintre cei 152 de participanti din studiile initiale au fost evaluati – 59 de copii au beneficiat anterior de interventie si 62 de copii au primit tratamentul ca de obicei. Pentru a masura severitatea autismului s-a folosit masura standard internationala a simptomelor autismului (sau ADOS CSS), metoda care combina parametrii precum comunicarea sociala si restransa cu simptome repetitive de comportament si notate in unitati de severitate marcate de la 1-10, unde 10 reprezinta cea mai severa forma, se explica in acelasi comunicat de presa.

La inceputul studiului in ambele grupuri s-au inregistrat scoruri similare – 8.0 pentru grupul de interventie si 7.9 in tratamentul obisnuit. Rezultatele din cadrul follow-up-ului au aratat ca acei copii cu autism care faceau parte din grupul de interventie au marcat o medie de 7.3, iar 46% (adica 27 de copii din 59) din acest grup au fost incadrati ca fiind in forma severa de autism. in comparatie, copiii care au primit tratamentul obisnuit bolii au inregistrat o medie de 7.8, dar si 63% (adica 39 de copii din 62) au fost evaluati ca find in forma severa.

Aceste rezultate arata ca numarul copiilor cu simptome severe de autism din grupul de interventie a fost cu 17% mai scazut, comparativ cu acei copii care au urmat terapia obisnuita.

De asemenea, la follow-up s-au imbunatatit anumiti parametri, respectiv gradul de comunicare pentru copii cu parintii lor in cazul grupului de interventie. Cu toate acestea, nu exista diferente intre scorurile lingvistice dintre cele doua grupuri de copii cu autism. De altfel, parintii copiilor cu autism din grupul de interventie au raportat anumite imbunatatiri in relatiile dintre colegii de gradinita, respectiv comunicare sociala si comportamente repetitive. Totusi, nu a existat nici o diferenta semnificativa intre cele doua grupuri in ceea ce priveste masurile prin care se masoara anxietatea copilului sau depresia, au mai aratat concluziile studiului.

Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 1 din 160 de copii dezvolta o tulburare de spectru autist – iar acest numar este in crestere.

Articolul precedentSpecialist: Cauzele halenei sau respiratiei neplacute sunt diferite – de la probleme de sfera orala pana la pozitia de dormit
Articolul următorMS: Creste durata de efectuare a rezidentiatului pentru unele dintre specialitatile medicale