MS: Creste durata de efectuare a rezidentiatului pentru unele dintre specialitatile medicale

0
61

Perioada de efectuare a rezidentiatului creste din acest an la unele dintre specialitatile medicale, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii. Printre aceste specialitati se regasesc chirurgia toracica si cardiologia, unde durata de rezidentiat se mareste de la 5 la 6 ani, precum si endocrinologia, gastroenterologia, geriatria si gerontologia, unde se vor urma 5 ani in loc de 4.

Lista completa cu specialitatile se gaseste in Ordinul nr. 1109/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala, se mai arata in comunicatul de presa.

Decizia a fost luata ca urmare a solicitarilor facute de mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sanatatii in ceea ce priveste armonizarea curiculelor de pregatire cu cele europene. Astfel, s-a decis revenirea la duratele de pregatire avute anterior anului 2010 sau majorarea duratei de pregatire.

Demersul Ministerului Sanatatii de revizuire a duratelor de pregatire a fost sustinut si de Colegiul Medicilor din Romania.

Pe de alta parte, o noutate o reprezinta si infiintarea unor specialitati care vizeaza patologia pediatrica, cum ar fi: cardiologia pediatrica, gastroenterologia pediatrica, nefrologia pediatrica, oncologia si hematologia pediatrica, pneumologia pediatrica. in ceea ce priveste curricula pentru noile specialitati, aceasta este in curs de elaborare si are un trunchi comun cu specialitatea de pediatrie in primii ani, dupa cum anunta Ministerul Sanatatii.

De altfel, la solicitarea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania s-a infiintat pentru Medicina Dentara specialitatea de pedodontie, cu o durata de 3 ani.

Concursul de rezidentiat din 2016 se va desfasura in 20 noiembrie in centrele universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, cu clasificare unica pe tara.

Articolul precedentStudiu: Interventia precoce a parintilor poate reduce simptomele copiilor cu autism. Efectele au persistat si dupa 6 ani
Articolul următorInstitutul National de Endocrinologie C. I Parhon aniverseaza 70 de ani de activitate