Specialist: Cauzele halenei sau respiratiei neplacute sunt diferite – de la probleme de sfera orala pana la pozitia de dormit

0
227

Respiratia neplacuta de dimineata stanjeneste multa lume – persoanele afectate isi acopera rapid gura daca trec pe langa alte persoane sau chiar evita sa vorbeasca cu atcineva. Halena sau respiratia greoaie de dimineata este o problema comuna care afecteaza 80% din populatia tarii si are cauze diferite, incepand cu probleme de sfera orala.

„Cei care au o astfel de respiratie se simt jenati si evita sa vorbeasca cu alte persoane pentru a nu produce neplaceri. Cauzele acesteia difera si nu sunt neaparat la nivelul gurii, ci pot avea la baza si alte probleme generale de sanatate”, a explicat dr. Andra Custura, medic stomatolog, intr-un comunicat de presa.

Printre cauzele cele mai frecvente se afla igiena orala deficitara, lipsa salivei, sforaitul sau anumite pozitii de dormit care favorizeaza anumite reactii de multiplicare a bacteriilor de la nivelul gurii. Referitor la pozitia de dormit – si care afecteaza respiratia persoanelor, stomatologul recomanda a se evita dormitul pe spate.

„in primul rand, cei cu o igiena orala deficitara vor suferi de respiratie neplacuta, mai repede decat cei care isi ingrijesc corespunzator dantura. Respiratia urat mirositoare dimineata este, in mare parte, atribuita lipsei de saliva. in timpul zilei, gura produce o cantitate semnificativa de saliva, dar in timp ce dormim, productia de saliva se reduce seminificativ, iar acest lucru creeaza acea respiratie greoaie. Cele mai multe persoane dorm cu gura deschisa, iar astfel se reduce cantitatea de saliva, prin urmare, se creeaza un mediu propice pentru bacteriile care cauzeaza respiratia neplacuta. Practic, in momentul in care se reduce cantitatea de saliva din cavitatea bucala se reduce capacitatea gurii de a lupta impotriva bacteriilor care cauzeaza respiratia urat mirositoare”, a adaugat dr. Andra Custura.

De asemenea, printre cauzele care duc la aparitia respiratiei greoaie (urat mirositoare) se afla si cele ce tin de sanatatea orala – care s-a dovedit conectata la alte probleme de sanatate si este numita conexiune gura-corp.

„Principala cauza a respiratiei urat mirositoare sunt problemele parodontale, cum ar fi gingivita si periodontita, care s-au dovedit ca influenteaza aparitia unor boli de inima si accidentului vascular cerebral. Toxinele din bacteriile orale sunt eliberate in fluxul sangvin si pot provoca un adevarat haos in anumite parti ale corpului, precum boli cardiovasculare, cancer oral, probleme digestive, toate avand ca efect respiratia neplacuta”, a mai mentionat specialistul, in acelasi comunicat de presa.

Articolul precedentPresedinte CMR: Avem nevoie de o declaratie ca profesia medicala este una liberala
Articolul următorStudiu: Interventia precoce a parintilor poate reduce simptomele copiilor cu autism. Efectele au persistat si dupa 6 ani